Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

4 en 6 juni 2001

Raymond Veeken profiteert van handicap Sjors Blaauw

Sjors Blaauw is er dit jaar bij de Grand Prix van Wognum niet in geslaagd, om zijn titel te prolongeren. De handicap die Sjors notabene over zichzelf afgeroepen had, is hem fataal geworden. De vier ronden die hij in de finale extra moest rijden ten opzichte van de anderen was precies een halve ronde (is vier seconden!) teveel geweest. Vier seconden, dat is een uitvlieger te veel van Sjors (of te weinig van nummer twee), zo klein was het verschil uiteindelijk. Na drie opeenvolgende titels is Raymond Veeken geheel terecht voor dit jaar de glorieuze eigenaar geworden van de wisselbeker. Het was een spannende ontknoping die veel leek op de finale bij de junioren.

Op zaterdag 2 juni was de eerste jeugd om tien uur present om de baan een vuurdoop te geven.

Gelukkig had het gebouw van Everland het luilakken onbeschadigd overleefd zodat de organisatie zonder vertraging met training en wedstrijden kon beginnen. Nieuw dit jaar waren een grootbeeld scherm voor fantastische beelden van crashes, tekenfilms en heuse autoraces en werden de kinderen op drie computers “zoetgehouden” met diverse spelletjes. De kindertjes werden “zoutgehouden” door middel van grote hoeveelheden chips. Een twintigtal deelnemers heeft zich aangemeld en ze hebben zich uitstekend vermaakt. Twintig kinderen de hele dag bij elkaar zonder één onvertogen woord en zonder tussenkomst van schooljuffen en ouders: dit moet dus leuk geweest zijn.

Als vanouds lag de baan er weer stralend bij met dank aan de door Hans Ursem ter beschikking gestelde bodembedekking. Het zag er gelikt uit.

De auto’s waren onveranderd Volkswagen Kevers, de organisatie was onveranderd in handen van Nico en Piet (met hulp van Sjors en Maurice).

Na de voorrondes werd zelfs tijd gevonden voor de herkansing, al behoefde dit enige uitleg bij de kinderen. De helft van het aantal deelnemers kwam zelfs in de finale terecht wat velen zeer gelukkig stemde. Ons systeem van C-, B- en A-finales, ooit overgenomen van het rallycrossen in Valkenswaard, werkt nog steeds tot volle tevredenheid. In de A-finale strijden de beste vier om de junioren prijs en dat werd een spannende aangelegenheid, gewonnen door Jordi Velzeboer. Met het schoolkamp nog in de benen wist hij Nick Schouten met vijf meter voorsprong te verslaan. Uiteindelijk was de uitslag exact gelijk aan die van vorig jaar.

Bij de senioren, let op deelnemers van alle leeftijden, was de belangstelling behoorlijk, waardoor geen herkansing kon plaatsvinden. De voorrondes werden echter over een langere tijdsduur gereden, waardoor iedereen aan zijn trekken kwam. Overigens is er voor velen voldoende gelegenheid geweest om te trainen, zodat het aantal crashes uiteindelijk ook beperkt bleef en de EHBO de verbandtrommel dicht kon laten.

In de voorrondes bleek al, dat de handicap van Sjors zwaar zou zijn. De voorsprong van op de nummer twee was minder dan vier rondes…

Uiteindelijk werden na de voorrondes zestien mensen geselecteerd die in het finale systeem getest werden op snelheid, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid. Rik Burger promoveerde vanuit de E- finale via de D- finale naar de C- finale, waar hij zijn meerdere moest erkennen in Martijn van Etten. Martijn moet op zijn beurt in de B- finale Mike van Kleef voor laten gaan waarmee de deelnemers van de A- finale vaststonden. In een zenuwslopende wedstrijd waren er vier kanshebbers, want ook Jordi Velzeboer, de kampioen bij de junioren, had zich rechtstreeks geplaatst. Mike van Kleef was kort hiervoor tweede geworden bij een junior kampioenschap in Hoorn zodat ook van hem het nodige werd verwacht. Raymond Veeken had thuis geoefend en had ook auto’s meegenomen om uit te proberen zodat het aan zijn voorbereiding niet kon liggen. En Sjors Blaauw was het aan zijn stand verplicht om zich rechtstreeks te plaatsen.

De auto’s werden nog wat sneller afgesteld waarna de coureurs werden losgelaten. Op de baan was het weliswaar steeds Sjors die de leiding had, maar na aftrek van zijn handicap was werd hij in de derde manche virtueel voorbijgestoken door Raymond Veeken. In de vierde manche had Raymond de langzaamste wagen, maar bij bezweek niet onder de spanning en van zijn voorsprong was uiteindelijk een halve ronde over. Sjors en Raymond eindigden in dezelfde ronde, evenals Jordi en Mike twee ronden erachter.

Uitslagen Junioren

A-Finale

1 Jordi Velzeboer
2 Nick Schouten
3 Maurice Blaauw
4 Frank van der Vuurst

Uitslagen Senioren

A-Finale

1 Raymond Veeken
2 Sjors Blaauw
3 Jordi Velzeboer
4 Mike van Kleef

 

B-Finale

1 Mike van Kleef
2 Michel Renkens
3 Martijn van Etten
4 Sander vd Gracht

 

C-Finale

1 Martijn van Etten
2 Ramon Baart
3 Rik Burger
4 Frank vd Vuurst

 

D-Finale

1 Rik Burger
2 Frank Boots
3 Maurice Blaauw
4 Bram van der Linden

 

E-Finale

1 Rik Burger
2 Marcel Boots
3 Sjoerd van Zoonen
4 Joost Ursem