Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

2 en 3 februari 2002

De professionals slaan toe: triomf van Robin Stam!

Wederom was er een nieuwe winnaar te bejubelen tijdens de wedstrijden op 2 en 3 februari 2002 in de figuur van Wognummer Robin Stam: al vele jaren strijdt hij mee op het hoogste niveau en nu wist hij dan zijn grootste rivalen te verslaan. Waarom “prof”? Wij wisten al dat de echte toppers veel oefenen, maar voor dit jaar hadden Robin, Raymond Veeken en Michel Renckens zelfs de beroemde PietSpeedWay nagebouwd! 15 meter baan heeft aan de basis gelegen van Robin’s overwinning, en zijn teamgenoot en titelverdediger Raymond eindigde als derde. Michel moest helaas iets op hen toegeven, maar toch een geweldig idee. Het feit dat de handicap voor Sjors Blaauw dit jaar zelfs was verminderd tot 15 seconden (was 30 seconden) geeft aan dat de kop dicht bij elkaar ligt; binnen 2 seconden kwamen de nrs. 1 t/ m 3 over de streep na 12 minuten knokken.

Op zaterdag kwamen de wat minder koningsgezinde junioren van de basisschool aan de start, zij lieten “het huwelijk van de eeuw” voor wat het was en togen naar de grote Fleischmann autoracebaan in J.C. Everland aan de Rob Roozendaallaan. Zoals voorgaande jaren verliep de training vlekkeloos en kon iedere coureur veel oefenen, hetgeen bleek uit concurrerende tijden in de voorrondes. Ook weer enkele nieuwe namen tussen de bekende cracks en opvallende staaltjes van broederliefde op- en naast de baan. De gebroeders Schumacher zijn er niets bij, kortom: een geweldige sfeer. Tussendoor vermaakten zij zich met videoscherm en computerspelletjes ,en het met leedvermaak inzetten van andermans verongelukte auto’s. Opvallend over beide dagen waren ook de deelnemers aan de Grand Prix van vroeger, die nu met hun eigen kinderen kwamen en opgetogen vertelden over hun eigen ervaringen van toen. Nadat de kruitdampen uit de voorrondes waren opgetrokken bereikten 17 jongelui de finales, waarbij een 4-tal rijders om de hoogste plaats streden: lange tijd leek Ramon Baart uit de Agneslaan (in verband met handtekeningen) de beste papieren te hebben , doch werkelijk in de allerlaatste ronden crashte hij terug tot plek 3 achter de zeer ervaren Nick Schouten uit Wervershoof en de bekende Maurice Blaauw. Bas Koppes reed als outsider naar een prachtige 4e stek. Voor de prijsuitreiking arriveerden er drie heuse ronde-missen, de rijders werden er verlegen van.

Het leuke aan de junioren is, dat deze vanzelf te groot worden, waardoor er steeds weer nieuwe winnaars komen (niet expres blijven zitten hoor!), maar bij de senioren zijn er echte die- hards, zoals Simon Commandeur die al vele jaren meedoet en zonder verdere oefening altijd heel ver komt. Zijn rijstijl is agressief, maar sportief en je ziet dat hij geniet. Wij ook.

Wij genoten ook van de vele rijders en rijdsters die allemaal, langzaam of snel, hun kunstje op de baan deden. Voor sommigen vergde het nogal wat geduld voor zij aan de beurt waren, doch PietSpeed Nico wist dit wederom in goede banen te leiden. Zoals reeds vermeld hadden enkele rijders een compleet parcours nagebouwd en dat wierp vruchten af. De handicap voor ex-winnaar en PietSpeed rijder Sjors, werd bepaald op 15 seconden. Hij moest elke race van 4 x 3 minuten, 15 seconden wachten vóórdat hij van start mocht: dat stond garant voor een heftige strijd; weliswaar won hij de voorrondes (2 seconden slechts voor Raymond) maar zou hij de finale ook winnen? Vele deelnemers waagden een gok en ook de spaanse versie van PietSpeed, Pedro Rapido, deed voor de lol mee. Ontspannen begonnen ons viertal aan de zinderende finale, met als verrassing Ramon Baart die ter aanmoediging een echt PietSpeed shirt aan mocht trekken. De 15 seconden wachten leken voor Sjors een eeuwigheid te duren en werd al tweemaal gepasseerd voordat hij startte. De strijd aan de kop was hevig, en lange tijd lag Ramon ( junior!!) zelfs aan kop. Uiteindelijk kwam ook Sjors in de laatste heat van 3 minuten langszij, en zat vlak achter koploper Raymond. Robin zette echter zoveel druk dat de koploper een kostbare fout maakte en voorbij werd gestoven. Robin werd de hele race opgejaagd door Sjors, maar reed in prachtige stijl naar de overwinning. Een geweldige ontknoping met sportieve winnaar én verliezers.

O ja, er werd ook nog een speelgoed-motor verloot onder de deelnemers: meester Cock van Kleef werd gevraagd een naam uit de doos te trekken en tot ieders verrassing was dat.. Sjors , die hiermee toch nog een hoofdprijs had. (Na de trekking werden door enkele rijders alle briefjes geopend om te controleren of de namen van de alle deelnemers ook in de doos zaten, maar de uitslag bleek correct!)

Uitslagen Junioren

A-Finale

1 Nick Schouten
2 Maurice Blaauw
3 Ramon Baart
4 Bas Koppes

 

B-Finale

1 Ramon Baart
2 Nick Schouten
3 Bas Koppes
4 Maurice Blaauw

 

C-Finale

1 Leon Dekker
2 Ivan de Boer
3 Marvin Dekker
4 Sander Karsten

 

D-Finale

1 Rick Mengerman
2 Sander Karsten
3 Nick Veeken
4 Koen Wiering

 

E-Finale

1 Rick Mengerman
2 Tom Roozendaal
3 Nathan Jansen
4 Leon Visser

F-Finale

1 Rick Mengerman
2 Roy Zwaan
3 Thomas Molenaar
4 Bram Houter

Uitslagen Senioren

A-Finale

1 Robin Stam
2 Sjors Blaauw
3 Raymon Veeken
4 Mike van Kleef

 

B-Finale

1 Raymond Veeken
2 Ramon Baart
3 Simon Commandeur
4 Jordi Velzeboer

 

C-Finale

1 Simon Commandeur
2 Leon Dekker
3 Bas Koppes
4 Michael Renckens

 

D-Finale

1 Simon Commandeur
2 Maurice Blaauw
3 Frank vd Vuurst
4 Bram vd Linde

 

E-Finale

1 Bram vd Linden
2 Martijn van Etten
3 Sander vd Gracht
4 Ivan de Boer