Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

10 en 11 december 2005

Raymond Veeken winnaar Grand Prix Wognum in heroïsche finale

Raymond Veeken is winnaar geworden van de GP van Wognum 2005. De bekende autocrosser was in een spannende finale degene die aan het langste eind trok, Robin Stam moest het afleggen en werd 2e . Maurice Blaauw completeerde het podium met een 3e plaats. Bij de junioren op zaterdag mocht Sander de Boer uit Hoorn met de hoofdprijs naar huis.

Het was 10 en 11 december weer genieten in jongerencentrum Everland. De racebaan van Team PietSpeed zorgde voor het nodige vertier. De zaterdag was als vanouds het domein van de basisscholieren, waarbij voor één keer de brugklassers mee mochten doen. Het was dit jaar wederom een open strijd zonder uitgesproken favorieten. In een mooie finale , die tot stand was gekomen door B,C en D finales, was het Sander de Boer uit Hoorn die de titel mee naar huis mocht nemen. De racer was in de finale een maatje te groot voor de gebroeders Ursem die meer met elkaar bezig waren dan met de eerste plek. Het gevecht tussen hen was er een van hoog niveau. De beide kemphanen vielen elkaar constant aan waardoor de druk op Niels en Yoeri toenam. Dit resulteerde in de foutjes die er voor zorgden dat Sander weg kon lopen en er vandoor ging met de winst.Het was uiteindelijk Niels die de familietwist in zijn voordeel wist te beslechten. De 4e plaats was er voor Marcel Boots, zoon van oud GP ronde-Miss Sandra. Hij was de winnaar van de B-finale geworden –ten koste van broer Nick-maar kon het tempo niet bijbenen in de A-finale. Opvallend was ook het sterke rijden van Celine Karsten. Zij begon in de D-finale maar wist met sterk rijden op te rukken naar de B-finale. Hier vond ze echter haar waterloo.

De zondag is traditioneel een dag waarop zowel klein als groot zich als een kind mag gedragen. De opkomst van de echte ouderen viel echter tegen waardoor het toch weer de iets oudere jeugd was die de touwtjes in handen nam. De organisatie ( Piet Blaauw , Nico Braas) had besloten dat Sjors (ook Blaauw en mede favoriet) in de voorrondes 7,5 seconde, finales 6 seconden straf had per heat. Dit kwam neer op 30 resp 24 seconden in het geheel om de spanning erin te houden. De voorrondes lieten echter zien dat Sjors zich hierdoor niet uit het veld liet slaan. Een 3e tussentijd bezorgde hem een plek in de B-finale. Zijn broer Maurice vergezelde hem hierin en. het was voor het eerst sinds jaren dat de hegemonie van de familie Blaauw doorbroken leek. Raymond Veeken en Ramon Baart waren hiervoor verantwoordelijk. In de finales waren het de oude kampioenen die het onderspit delfden. Peter Romein maakte zijn comeback met een verdienstelijke D-finale, in de B-finale was het Sjors die voor het eerst sinds 9 jaar niet de A-finale reed. Robin Stam en zijn jongere broer bleven hem voor. Bart Portier, een club-racer uit Hoorn maakte het nog erger door Sjors óók te passeren maar het was voor Bart door wat ongelukkige uitvliegers echter niet genoeg voor een plek in de A-finale.. De A-finale werd dus een strijd tussen:Ramon , Robin , Raymond (of zullen we hem Racemond noemen…) en Maurice. De finale was er werkelijk een van hoogstaande klasse. Weinig uitvliegers van alle deelnemers en een strijd tot de laatste seconde waren de ingrediënten voor een memorabele race. Het was Raymond die al vroeg in de wedstrijd de leiding nam met de snelle blaauwe en rode auto. Maurice kon hem half volgen op de 2e plaats. Robin en Ramon leken al vroeg uitgeschakeld voor de titel. De 3e manche bleek echter de ommekeer. Robin vloog met zijn auto over de baan en knabbelde zodoende wat van zijn achterstand af. De laatste 3 minuten zouden voor en beslissing moeten zorgen, Robin moest 1,5 ronden goed maken op Raymond. In theorie was dit ook mogelijk maar het zou krap aan worden. De eerste minuut leek voor Robin voorspoedig te gaan. Al snel had hij het gat gedicht tot 1 ronde. Opgezweept door het publiek en het commentaar leek Robin naar de winst te rijden. Raymond had echter met de witte auto op het eind nog net genoeg voor een eindsprint en bleef zodoende nog net uit de handen van zijn rivaal. Op het eind bedroeg de afstand tussen de 2 slechts 3 meter. Achter dit schitterende kijkspel was het Maurice die enigszins de eer redde voor de familie Blaauw met een 3e plek maar Ramon was het kind van de rekening met een 4e positie.

Uitslagen Junioren

A-Finale

1 Sander de Boer
2 Niels Ursem
3 Yoeri Ursem
4 Marcel Boots

 

B-Finale

1 Marcel Boots
2 Christiaan Conijn
3 Celine Karsten
4 Nick Boots

 

C-Finale

1 Celine Karsten
2 Ramon Bleeker
3 Rob Bakker
4 Remco Komen

 

D-Finale

1 Celine Karsten
2 Floris Veeken
3 Liza Dekker
4 Jaap Overboom

Uitslagen Senioren

A-Finale

1 Raymond Veeken
2 Robin Stam
3 Maurice Blaauw
4 Ramon Baart

 

B-Finale

1 Robin Stam
2 Maurice Blaauw
3 Bart Portier
4 Sjors Blaauw

 

C-Finale

1 Bart Portier
2 Robin Stam
3 Chiel Hauwert
4 Sander Karsten

 

D-Finale

1 Sander Karsten
2 Peter Romein
3 Roy Zwaan
4 Christiaan Conijn

 

E-Finale

1 Sander Karsten
2 Tom Roozendaal
3 Sahand Sarkawt
4 Kino vh Schip