Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

Grand Prix van Wognum: de sfeer die je moet proeven.

De wedstrijden om de titels zijn elders beschreven, maar is dat wel zo? Dat ging alleen maar over de finales, over de winnaars. Er is al met al van vrijdag tot en met zondag in totaal bijna 24 uur geracet. Dat is een heel etmaal. Een ware tortuur voor mens en machine. De machines hebben het overleefd: voor de GP zetten we nieuwe tandwielen in de “versnellingsbakken”, kijken de bedrading na en prepareren de sleepcontacten (dat zijn de stroomafnemers onder de auto´s). Af en toe een beetje olie en vet en rijden maar. De carrosserie van de auto´s is oersterk, het chassis nog sterker: de oudste auto is inmiddels 31 jaar oud, en heeft de 2e motor (de 1e vervangen omdat we overgingen op langzamere exemplaren). Verder dit weekend slechts 1 draadbreuk gehad en 1 set koolborstels vervangen. Prima spul.

Op donderdagavond werd de baan neergelegd, dat kost (los van het verzamelen van de spullen) ongeveer 2,5 uur. De stagiaires van JC Everland versierden op vrijdag de ruimte en op vrijdagavond 19.30 uur startte het weekend, en dat ging heel relaxed. De oud Boenluif leden, sommige huidig JC leden, buren van Piet Speed enz maakten er een dolle avond van en aan herhaling valt niet meer te ontkomen. Wellicht dat sommigen ook meedoen aan het biljarten, het WK bij Stam maar dat zij zo.

De sfeer werd verhoogd met oude racefilms, de muziek had nog wat ouder gemogen.

Gezelligheid kent geen tijd maar de snelste tijden waren toch echt voor René Schoutsen die erg rap is, hij is het nog lang niet verleerd. Reed ooit in 1980 ook mee met de beroemde 6 uur van Wognum (team Schoutsen) en wist toen ook al te scoren.

Ook Team Pietspeed robberde onderling een partijtje over de baan en tot niemands verrassing bleek Sjors hier toch weer sneller dan vader Piet, al scheelde het niet veel.

Op zaterdag, daar kijken we altijd naar uit. Het stroomde vol die ochtend en iedereen is in blijde verwachting. Je kunt immers allemaal winnen. Van heel klein tot en met groep 8 was vertegenwoordigd, met de jongens in de meerderheid. Op de computers werd intussen ook druk gespeeld terwijl de vrije training liet zien hoe gedisciplineerd iedereen is: je wacht gewoon keurig je beurt af, en sluit daarna weer achteraan in de rij. Om 12.00 uur werd begonnen met de kwalificaties van 2 maal 3 minuten. Dat lijkt weinig maar er zijn hardlopers die de 100 meter sprint doen en maanden oefenen om op een toernooi in een ver land 10 seconden hard te lopen…Dan valt het hier erg mee. Er werd over het algemeen goed gereden en het lijkt wel of de oefening met race spellen het racen ten goede komt. Er is een race spel dat beroemd is geworden onder de naam Colin Mc Rae, vernoemd naar een beroemde schotse rallycoureur (die helaas vorig jaar met een helikopter is verongelukt). Misschien moeten we maar een spel voor de X Box enz maken onder de naam Piet Speed! Een groot verschil hier is dat je live langs de baan staat, met 50 toeschouwers om je heen. Dat is heel anders dan in de beslotenheid van je kamer.

Voor het overige zijn de coureurs niets veranderd: 10 jaar geleden wilden ze al de vreselijkste ongelukken en crashes zien op de video, en nu is dat nog steeds het geval. De meesten zijn nu zelfs opgegroeid in crashes…

Moderne tijden: na een dag kun je het verslag van de wedstrijden en de foto´s al zien op de site en op maandag zelfs een artikel in de krant. Media, heel belangrijk. Al merkte Nico Braas op dat met name de oudere jongeren eens media training zouden moeten krijgen: op zondag waren er maar weinig oudere jongeren want die hebben blijkbaar het Walhalla niet gelezen. Met media training kunnen ze dat leren!

Uiteindelijk hebben we op zaterdag na ruim 2 uur kwalificeren een herkansing gehouden om de 30 rijders die niet in de finale zaten alsnog een kans te geven om zich te plaatsen voor de laatste kans: de F finale. Hierdoor konden 4 rijders alsnog de droom waarmaken en het was met name Sjors Komen die vanuit die F finale verder wist te komen. Hij wel.

Na prachtige wedstrijden werd de finale –zoals al aangekondigd- om 5 uur in de middag verreden. Voor het resultaat hiervan: zie verslag junioren.

Op zondagochtend kreeg het weekend een vervolg en hier merkten we de ervaring die de rijders inmiddels hadden. Daar ging rust van uit en training en kwalificatie verliepen gladjes.

Opvallend was de prestatie van Celine Karsten die ondanks baanpech haar broer Sander ruim versloeg, en nipt de snelle jongen Nick Bleeker achter zich liet. Hulde aan deze snelle dame die ieder jaar weer verrassende prestatie neerzet.

Een toegift van de organisatie was het optreden van de echte Mercedes Pace Car zoals die ook bij formule 1 wedstrijden wordt gebruikt. Met zwaailichten en al werden er de rondjes gereden.

Op zondag was het uiteindelijk tegen 7 uur helemaal afgelopen en kon de dolgelukkige Ramon de beker met de grote oren in ontvangst nemen. Hij staat héél blij op de foto.

JC Everland deed het weer geweldig: zo nu en dan werd een ranja ronde ingelast en kon iedereen gratis wat te drinken krijgen, heel attent. Het gebouw was tip top in orde, schoon en geschilderd en prima verzorgd. Dit alles ondanks wat tegenslagen de laatste tijd doordat vandalen/inbrekers op bezoek kwamen.

Kortom, complimenten aan JC Everland!

De "verloren generatie" vecht terug, talent Ramon Baart wint toch de titel!

Winnaar Ramon Baart

Ja, de verloren generatie: Ramon is al van middelbare (school) leeftijd en doet reeds vele jaren mee bij de junioren en de senioren. Elk jaar sterk van de partij behoort de wat flegmatieke Ramon tot de kanshebbers. Een hele aardige coureur, ook dat nog: sportief en behulpzaam, nooit mopperend en gunt iedereen het zijne. Wij gunden hem de eerste plaats al vele jaren maar er was altijd - zo leek het- een toppertje die hem erg in de weg zat. Eerst was dat Sjors Blaauw, maar dat leek nog te overzien. Dan kwamen plotseling Raymond Veeken en Robin Stam uit de hoge hoed en alsof dat niet genoeg was: in het jaar dat Ramon de grootste kans had werd een "overstekende buurjongen" hem fataal en was het Maurice Blaauw die met de eer ging strijken.

Afwezig dit maal Raymond en Robin (tijdelijk?), Sjors geeft de jongeren de kans en Maurice: die verdient de sportiviteitspijs. Want? Hij was voor de A- finale rechtstreeks geklasseerd met 1 ronde méér dan Terror Jaap. De B finale (2 mochten door naar de A) liet echter zo´n geweldige strijd zien tussen de junioren Bas, Jordy en Tom dat dit erg op een heuse finale leek. Ramon was safe, maar daarachter viel het doek pas in de laatste seconde voor Jordy en Tom. Bas was - terecht- door maar iedereen voelde mee met de verliezers. Toen gaf Maurice spontaan zijn plaats in de A finale op , zodat er één rijder extra door ging: dat werd Jordy Benard. Die was sprakeloos en beloofde als een cowboy in het wilde westen zijn auto te laten spreken: hij ging voor de overwinning. Dank Maurice.

Die A finale was het klapstuk van de dag, maar daarover later meer. We weten toch al hoe het afliep (zie uitslagen) dus direct maar naar het verhaal en de achtergronden.

Tot ieders verrassing dus 3 man door uit de B en het publiek ging er eens goed voor zitten. Jaap Overboom, de junior winnaar had laten zien dat dit niet ten onrechte was geweest: hij plaatste zich direct voor de A en het voordeel daarvan is met name dat je niet in de B uitgeschakeld kunt worden. Nadeel, je bent nog niet in het ritme dat de promovendi uit de B inmiddels hebben. Je bent koud en aan warm rijden doen ze niet bij Piet Speed. Ben je mal.

Dus Jaap moest aan de bak tegen de grote Ramon, de kleine Bas ( die kende hij nog van zaterdag) en Jordy, ook al niet groot.

Jaap startte daarom als favoriet maar in zijn hart vreesde hij natuurlijk met name Ramon: die had de B niet gewonnen omdat hij van die mooie krullen had!

En Bas/ Jordy, die waren hongerig en uit op revanche in verband met hun nederlaag van zaterdag. Nee, die race had hij nog niet gewonnen. Helaas bleek dat een waarheid als een koe en na de eerste 3 minuten bleek het niet de dag van Jaap te zijn. Uitvliegers met de snelle groene kever wierpen hem ver terug en met kanjers om je heen die niets weggeven is het een verloren strijd. Maar je weet het nooit. Vooraan vochten Bas en Jordy voor wat ze waard waren en na enkele manches leken zij nog steeds kansrijk. De beurt van Jaap met de moeilijke witte auto werd zijn waterloo.(Waterloo was de plaats waar Napoleon enz - zie Wikipedia) Bas daarentegen besefte dat hij weliswaar niet ver achter lag op Ramon en rekening houdend met het materiaal dat hij nog toegewezen zou krijgen calculeerde hij sluw zijn kansen. Hij is een echte vechter en passeerde Jordy voor plaats 2, hopend op uiteindelijk plaats 1. Dat was hem vorig jaar bij de junioren ook gelukt. Plaats 2 lukte maar Ramon was te sterk voor hem en wat hij ook probeerde: Ramon verdween in de laatste heat uit het zicht en ging met de eer strijken. Jordy kon de finaleplek die hem gegund was uiteindelijk omzetten in een 3e plaats en Jaap werd 4e.

Zo kwam het toch nog goed met Ramon uit de verloren generatie en omdat " Adel verplicht" : hij mag de titel volgend jaar verdedigen maar dan zal er zeker een Maurice klaar staan om hem het leven méér dan zuur te maken!

PietSpeed Logo

Terror Jaap (Overboom) verplettert de concurrentie bij de Junioren.

Na enkele bijna succesvolle pogingen wist Jaap dit jaar op meesterlijke wijze de zege te grijpen. Overtuigend: in de A finale scoorde hij de snelste rondetijd, en deze moest hij 1 maal ex aequo delen met Bas van Diepen. Dat overigens is geen schande want Bas was de winnaar van vorig jaar en zeker geen slak. Nee, want hij werd nu tweede, maar hierover later meer.

Junioren

Racing Team Piet Speed boekte zelf een zege op koning Winter; door de ingezette dooi was er buiten niets meer te beleven en stroomden de coureurs in grote getale JC Everland binnen. Dat gebeurde eerst al op de vrijdagavond tijdens de zogenaamde AGIO avond waarbij vele ouderen zich kwamen vermaken. Door de lange winterstop hadden vele (m.n. bouwvakkers) zin in een verzetje en dat hebben ze gekregen. Prachtige wedstrijden en een prima sfeer maakten de avond tot een topper maar dat had bijna nog gevolgen voor Rob van de JC. Toen hij ´s nachts de troep (buiten, bierblikjes) opruimde en op de fiets meenam werd hij staande gehouden door de afdeling Toezicht en Handhaving van onze gemeente. Bent u dronken ? vroegen zij zich af… Rob kon het gelukkig uitleggen want juist hij was dat niet!

Wie dat wel was: niemand, want gezien de snelle rondes van de rijders kunnen we niet anders concluderen dat iedereen lang nuchter bleef: de prestatie van René Schoutsen werkte ontnuchterend op iedereen, wat ´n talent. Alleen Ed v Diepen (de vader van Bas) bleef in zijn spoor. De hele avond hield de organisatie de toekomstige Winnaars een worst voor, en dat werd uiteindelijk de 1e prijs: Sjors deed de prijsuitreiking met worst. Ed won met zijn 2e plek een maquette (met veel fantasie) van de nieuwe ambulance standplaats annex politiebureau: wellicht een prima idee om dat te combineren, gemeente Medemblik!

Training

Op zaterdagmorgen dus uiteindelijk het festijn waar velen al maanden over droomden: sommigen dachten zelfs dat de Grand Prix altijd wordt gehouden zodra er sneeuw en ijs ligt. Gelukkig niet, anders hadden we deze 26e maal nimmer gehaald. En, in 1963 hadden we er wellicht overspannen van geraakt. Dromen, dat deed Team Pietspeed ook. Van de vele coureurs en het enthousiasme, maar ook de nachtmerrie: dat er ingebroken zou worden, of dat de bühne van pallets opeens weg zou wezen. Maar gelukkig kwam vooralsnog alleen de mooie droom uit.

Het werd een sportief succes en door de grote deelname van bijna 50 jongelingen werden de voorrondes beperkt tot 2 maal 3 minuten. Doch, daarvoor had iedereen heel veel kunnen trainen, dus niemand klaagde over te weinig rijdtijd (dat is in de Formule 1 wel anders!!) Na 2 uur pure racetijd hebben we de eerst finales bepaald , maar de laatste -F- finale zou gevuld gaan worden op basis van een herkansing. Hierin konden alle niet direct geplaatste rijders zich nogmaals bewijzen in 3 minuten om zodoende de laatste 4 gelukkigen aan te wijzen. Dit werd een succes: iedereen beschouwde het als een toegift en de 4 rijders die dit het beste beheersten waren Sjors Komen, Jop Stolwijk, Gijs Roozendaal en Jonas Smit. De naam van Sjors werd door het publiek gescandeerd (dat deden ze eerder al bij Jay Ootes) en dat gaf hem vleugels: hij drong zelfs door tot de D finale.

Junioren

Prachtige wedstrijden en sprankelende coureurs: in iedere Finale gaat er slechts 1 ( t/m D Finale) door naar de volgende ronde, vanaf de C schuiven er 2 rijders door. Keihard maar rechtvaardig. Jaap en Bas hadden zich rechtstreeks voor de A finale geplaatst en naar uiteindelijk bleek: niet ten onrechte. Jordy Benard en Tom Seinen voegden zich daarbij nadat Nick Bleeker en Tom Schneider waren uitgeschakeld.

De FINALE bleek die naam méér dan waard en met name Bas deed er alles aan zijn titel te verdedigen: hij had echter wat pech met inhalen, nam teveel risico en botste tweemaal. Kwam toch nog keurig terug tot de tweede plaats want tegen Terror Jaap was geen kruid gewassen. Hij rijdt heel beheerst en zoals al de aanhef genoemd: de snelste man van dit moment. Maakte in de A finale en zijn kwalificatie bitter weinig fouten.

Zoals men vroeger in de King Corn reclame al zei: "Ik ga bij Japie wonen". Maar dat kan morgen zomaar anders zijn…

Junioren

Uitslagen Junioren

A-Finale

1 Jaap Overboom
2 Bas van Diepen
3 Tom Seinen
4 Jordy Benard

 

B-Finale

1 Tom Seinen
2 Jordy Benard
3 Nick Bleeker
4 Tom Schneider

 

C-Finale

1 Jordy Benard
2 Tom Seinen
3 Stijn Harder
4 Rob Seinen

 

D-Finale

1 Tom Seinen
2 Stijn Harder
3 Sjors Komen
4 Mark Bekkenutte

 

E-Finale

1 Sjors Komen
2 Danny Romein
3 Andres Roos
4 Wouter van Diepen

 

F-Finale

1 Sjors Koomen
2 Jop Stolwijk
3 Gijs Roozendaal
4 Jonas Smit

Uitslagen Senioren

A-Finale

1 Ramon Baart
2 Bas van Diepen
3 Jordy Benard
4 Jaap Overboom

 

B-Finale

1 Ramon Baart
2 Bas van Diepen
3 Jordy Benard
4 Tom Seinen

 

C-Finale

1 Bas van Diepen
2 Tom Seinen
3 Celine Karsten
4 Christiaan Conijn

 

D-Finale

1 Celine Karsten
2 Nick Bleeker
3 Ed van Diepen
4 Mark Bekkenutte

 

E-Finale

1 Celine Karsten
2 Pascal Karsten
3 Sander Karsten
4 Ryan Loos

Uitslagen Agio Avond

A-Finale

1 Rene Schoutsen
2 Ed van Diepen
3 Hans van der Gulik
4 Peter Romein

 

B-Finale

1 Hans van der Gulik
2 Ed van Diepen
3 Cor Komen
4 Rob Roozendaal