Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

NHD 14 januari 2011

Artikel NHD 14 januari 2011

Grand Prix-organisator Piet Blaauw wilde vroeger altijd Nicky Lauda zijn

Autoracebaan alternatief voor Formule l

DOOR JACCO VAN OOSTVEEN

WOGNUM - Piet Blaauw is een racefanaat. Niet voor niets staat hij in zijn woonplaats Wognum bekend als 'Piet Speed'. De man die als kind Nicky Lauda wilde zijn, kan vanaf vanavond zijn hart weer ophalen tijdens de jaarlijkse Grand Prix van Wognum.

Het is alweer de 27e editie van het driedaagse evenement, dat traditiegetrouw wordt gehouden in jongerencentrum Everland. Piet Blaauw stond in 1978 aan de wieg van het speelgoedautospektakel.

"Ik had nooit verwacht dat we het zo lang zouden volhouden", zegt de organisator/speaker. Hij is tevens de eigenaar van de achttien meter lange racebaan, die gisteren door een aantal vrijwilligers werd 'gelegd' in Everland. "Wat het voor ons leuk houdt? Dat er elk jaar weer nieuwe deelnemers zijn. Als je ziet hoe enthousiast en gedisciplineerd die kinderen zijn, dat is geweldig."

De Wognumer was als kind al helemaal gek van racen. Hij kreeg als elfjarig jongetje een racebaan, wat voor hem een mooi alternatief was voor de échte Formule 1. "Het was de tijd van Jacky Stewart en Nicky Lauda. Die coureurs wilde je zijn als kind. Enige probleem was dat je vaak een nieuwe held moest kiezen, want nieuwe held moest kiezen, want ze gingen om de haverklap dood. Zoals de Duitser Jochen Rindt, die in 1970 verongelukte op het circuit van Monza."

De hobby van Blaauw is een stuk minder gevaarlijk. Maar net als Lauda kan 'Piet Speed' later aan zijn kleinkinderen vertellen dat hij ooit wereldkampioen is geweest. "Lijkt meer dan dat het is hoor. Het was in Valkenburg en er deden twee Belgen, drie Duitsers en een Engelsman mee. Maar het staat leuk op je cv."

In Everland gaat het de komende drie dagen vooral om de eer. En om de gezelligheid natuurlijk. Zo begint de Grand Prix vanavond met een reünie van oud-deelnemers en voormalige bezoekers van Everland. Blaauw: "We racen om de lol, alleen aan de bar gaat het om het echie."

Morgen is de basisschooljeugd aan de beurt. De winnaar van vorig jaar, 'Terror'Jaap Overboom, is 'gepromoveerd' naar de senioren die zondag in actie komen.

Programma Grand Prix

Vanavond, 19.30 uur:

Races voor oud-deelnemers en 'oudere jongeren': de Boenluif/ Everland-bezoekers van vroeger.

Morgen, 10 uur:

Races voor de jeugd van de basisschool. Inschrijven en trainen tot 13 uur. Daarna wedstrijden en finales (tot ongeveer 17.30 uur).

Zondag, 10.30 uur:

Races voor deelnemers van alle leeftijden. Inschrijven en trainen tot 13 uur. Daarna wedstrijden en finales (tot ongeveer 18 uur)

Pietspeedway' snel, sportief en genieten!

Krantenartikel

De Grand Prix van Wognum was dit jaar weer een groot succes

WOGNUM - Piet Blaauw beter bekend als 'Piet Speed', organiseerde dit jaar alweer de 27e editie van de 'Grand Prix van Wognum'. En dat na 26 jaar racen het evenement nog springlevend is bleek uit het aantal inschrijvingen en het enthousiasme van de deelnemers.

Gratis limonade voor de jeugd!

Piet en zijn steun en toeverlaat Nico genoten zelf ook zichtbaar van hetgeen zij de bewoners van Wognum aanboden. Piet bleef vrolijk achter zijn microfoon, en deze vrolijkheid sloeg over op de deelnemers. Bij binnenkomst van Jongeren Centrum 'Everland' vielen gelijk de vier jongens achter aan de kop van de baan op. Mochten zij al zien dat er iemand binnenkwam, lieten zij dat niet merken.

Alle aandacht ging uit naar de kleine racewagens die over de toch immense baan scheurden. Geen uitlaatgassen, geen gierend geluid en geur van verbrand rubber, maar net zoveel, of meer plezier. Competitie is er duidelijk tussen de jongens, er staat dan ook wel wat op het spel. De winnaar van zaterdag 15 januari kreeg een tweetal VIP kaarten voor de Paasraces op Zandvoort. En laten we even eerlijk zijn, je zal ze maar winnen. Een dagje als VIP op het Zandvoortse circuit, wie wil dat nu niet? De vier jongens die elkaar in elke bocht en eigenlijk op elke centimeter bestreden, dachten daar nog niet aan. Voor hun gold er slechts één doel 'winnen'. Een van de vaders vertrouwde me toe dat ze, na de eerste keer dat zijn zoon aan dit evenement meedeed, de week erna een racebaan aanschaften. En vanaf die dag wordt er aan het einde van het jaar toe steeds meer naar de tweede week in het nieuwe jaar toegeleefd met trainen en nog eens trainen op de baan.

Maar ook de wat oudere jeugd en de volwassenen kwamen aan bod, zondag 16 januari stond in hun teken. Piet gaf aan dat de limonade gratis verkrijgbaar is. Gerrit Bleeker is ook jaarlijks te vinden op de baan van Piet. En ook hij genoot van het daadwerkelijk racen. Ondertussen was er een nieuw viertal aan het racen geslagen, opvallend kreeg elke coureur hulp van zijn of haar concurrent. Dit daar op de momenten dat er een wagen uit de bocht vloog, de concurrentie gelijk bezig was om deze weer in het goede spoor te zetten. Zeker is dat een groot deel van de Wognumse bevolking weer genoten heeft van de 'Grand Prix van Wognum'. Dit met grote dank aan Piet en al zijn medewerkers, dat we nog lang mogen genieten van dit toch wel unieke evenement!