Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

Grand Prix van Wognum 2013

"Wonderkid" wins in Monza sensation! Race of the year.

Dit schreeuwde het toonaangevende tijdschrift Autosport nadat autocoureur Sebastiaan Vettel in 2008 zijn eerste Grand Prix had gewonnen. Hij versloeg met een matige auto de top van de F1 coureurs, in een natte race op het circuit van Monza binnen 1 jaar nadat hij debuteerde.

Dit doet ons denken aan de prestatie van Wonderkid "Terror" Jaap Overboom, hij verslaat in het weekend van 11-13 januari 2013 de top van racebaanracend Wognum, en dat voor de tweede maal. Wie stopt "wonderkid"?

Boudewijn de Groot maakte een prachtig, gevoelig nummer "een wonderkind van 50" en bezingt daarin de opkomst en het verval van een eeuwig talent: Jaap is geen talent meer, maar een ware kampioen mét een heleboel talent, dat is het verschil. Mooi nummer, geweldige rijder.

In die editie van Autosport werd al ruim gespeculeerd over de mogelijkheid dat Vettel de jongste wereldkampioen ooit zou kunnen zijn en nu, begin 2013 blijkt dat al driemaal waarheid gebleken. Jaap doet wel mee met een WK - wognums kampioenschap (niet te verwarren met het wk biljarten) maar dat blijft bij een wedstrijd per jaar, en dan moet je erbij staan. Gebeurde dat allemaal zomaar, of ging er nog iets aan vooraf? Ja, een flinke periode van voorbereiding waarin de organisatie van Everland geweldig mooie posters maakte en voor veel publiciteit zorgde zodat het op vrijdagavond al een waar feest werd.

Wonderkid Jaap Overboom
Voorkant van de flyer van de Grand Prix van Wognum Achterkant van de flyer van de Grand Prix van Wognum

Junioren

Wouter van Diepen te sterk voor Job Zuiver

Wouter van Diepen heeft succesvol de aanval van de rest van Nederland (Job Zuiver uit Assendelft) afgeslagen en er zo voor gezorgd dat de eerste plaats bij de junioren in Wognum is gebleven. Na een spannende finale eindige Wouter voor Job Zuiver, Jelle Stam en Nick Beerepoot.

PietSpeed Logo

Senioren

"Terror" Jaap Overboom dult geen tegenspraak bij de Grote Prijs van Wognum

"Terror" Jaap Overboom heeft de finale van de Grand Prix van Wognum gedomineerd. De rijder pakte in de eerste manche meteen de leiding en bouwde die in de volgende drie manches steeds verder uit. Strak, snel en bijna foutloos, tegen Jaap was geen kruid gewassen.

Agio avond

Peter Romein verslaat Donald Schneider in de laatste seconde.

Lange tijd ging Donald Schneider aan de leiding in de finale van de Agio avond. Maar al die tijd was daar Peter Romein, die rustig zijn kans afwachtte en in de laatste seconde, als een sluipmoordenaar, zijn kans schoon zag. Met nog maar een paar seconden te gaan plaatste Peter zijn aanval en ging binnendoor naar de overwinning.

Fotofinish bij Finale Agio Avond

Agio avond

Al eens eerder besproken, wat betekent Agio eigenlijk? In de financiële wereld is het synoniem aan het bedrag dat aandeelhouders extra betalen voor aandelen, in vroegere jaren was het de "ouderenclub" van jongerenvereniging Bar Gezellig, maar iedereen denkt eigenlijk meteen aan de Agio sigaar. In de jaren '50 en '60 leken de formule wagens ook op sigaren en daarom: ook voor de ouderen onder ons een raceavond waarbij ook sponsors Gerard Bleeker, Ed van Diepen en Marchel Benard (namens Cartal) aanwezig waren. JR Motorsport, gulle gever van de VIP kaarten was afwezig: zij reden een 24 uurs race en wonnen daarbij hun klasse. Het zijn heel leuke sponsors want waar vind je dat er door hun respektievelijk gratis ranja en chips worden verstrekt? En, fantastische leuke prijsjes van Cartal: vrijwel voor iedereen een pet of muts (geweldig met deze koude) en voor de winnaars leuke goodies, waaronder vele modelauto's. De VIP kaarten voor de pits op Assen vormen een prachtig sluitstuk.

Op deze avond weer vele enthousiaste rijders die helaas voldeden aan de tekst van het lied van Boudewijn - de wonderkinderen van 50 - maar die ontzettend veel lol hadden en daar gaat het toch om. Ook enkele ex Grand Prix winnaars én het familiehoofd van de familie Van Diepen, waarvan er in elke klasse 1 meedeed: Wouter op zaterdag (en zondag) en Bas, die voor de wisselbeker ging. Ed is ook gek van racen en wilde een statement maken: als voorbeeld voor de kids winnen, en geen eeuwig talent te blijken. Na een stroomstoring in Everland (dat is best spannend maar werd slim opgelost) en vele voorrondes hadden we om 2 uur 's nachts de finale. Hierin ex GP winnaar Peter Romein (ja, die kleurenblinde van 2 jaar geleden), F1 liefhebber Donald Schneider, voornoemde Ed en junior Nick Boots. 12 minuten racen leverde in de laatste 2 seconden een winnaar op die tot dan toe op de tweede en derde plaats had gereden: op dat laatste moment sloot Peter zijn inhaalrace succesvol af en stak Donald naar de troon, en ook Donald heeft een ijzer in het vuur voor de zondag met zijn zoon Tom... De finalisten werden in het zonnetje gezet, opgeleukt door de tulpen die Peter mee had genomen voor de huldiging. Tevens ging voor hem zijn droom in vervulling: hij kreeg van Team Piet Speed het felbegeerde teamshirt, en dat was hem ooit - als wonderkid - beloofd als hij "goed zijn best zou doen". Van harte.

Piet Blaauw en Peter Romein

Junioren: de zaterdag, de dag van de écht aanstormende talenten

Op zaterdagochtend vulden allereerst de voetbal ouders de ruimte omdat Spartanen en Everland de kantine delen ivm de verbouwing en dat was best gezellig. Ouders van verre, onbekend met het Piet Speed weekend wisten niet wat zagen.

Publiek bij de Grote Prijs van Wognum

Gelukkig kwamen de oude vertrouwde coureurs ook weer opdagen en werd het nog gezelliger. Want, als je dan aan zo'n rijder vraagt wat ze hier nu echt leuk vinden, noemen ze toch vooral de race-sfeer waaruit weer blijkt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Een racer kwam nog melden dat hij ook nog even moest voetballen ivm een inhaalwedstrijd waarop wij antwoordden dat we hier voortdurend inhaalwedstrijden houden. Er deden uiteindelijk 35 coureurs mee, en vanaf 1 uur werd gestart met de voorrondes die tot de finales moesten leiden. Tussendoor kwamen de media langs: naast de journalist van het Nhd, en de camera ploeg van TV Hoorn die inmiddels een heel leuk item gemaakt heeft. Het leek net of de rijders media training hadden gehad! Het leuke van de zaterdag is dat de ouderen doorgestroomd zijn waardoor de jonkies hun kans kunnen pakken en er dus een nieuwe winnaar moest komen, maar wie o wie. Er waren verschillende kanshebbers en zoals vaker onverwachte talenten: Wessel Snijders min of meer een debutant, wist vanaf de D finale de B finale te bereiken maar moet toch op volgend jaar wachten want het was Nick Beerepoot uit Spanbroek die deze B won. In de A waren toppers Wouter van Diepen (zoon van Ed, broer van Bas), Job Zuiver en Jelle Stam zijn tegenstanders. Job komt uit Assendelft en is de zoon Bas, die ooit met en tegen Team Piet Speed racete, het talent zit dus in de genen en vorig jaar werd hij derde. Een man met een missie. Ook het talent van Chino begint op te vallen, hij schopte het tot de B finale. Maar, in de A finale was het zeer spannend en degene die het beste met de moeilijke witte auto kon omgaan had de beste kansen. En het werd Wouter, maar niet zonder slag of stoot. Job probeerde zijn laatste kans bij de junioren te pakken omdat hij volgend jaar promoveert zodat het lang spannend bleef. Wouter was zeer blij met de zege en hoopte natuurlijk op de Wisselbeker, mits zijn broer...

De zondag, de grote dag is aangebroken om de talenten te tonen.

Het was om half elf meteen al druk, zeer druk toen de eerste van de bijna 60 deelnemers zich bij de rij voegden om te trainen en dat deden ze met veel inzet, ook de inzetters waren goed bezig.

Training bij de Grote Prijs van Wognum

De rijders waren afwisselend buiten of bij de baan en er was een geweldige sfeer. De ouders offerden hun middag graag op, en mijmerden over de autobanen die zij vroeger zelf hadden. Zoals gewoonlijk veel interesse van de rijders voor de standen en tijden, maar ook voor de techniek. Zo was er een rijder die aan Nico, 56 jaar, de man die de auto's steeds verwisselt en die de laptop bedient het volgende vroeg: meneer is die computer van u? Nico zei, ja, dat is zo. Daarop zei de jongen nogal meewarig, maar ik dacht dat hij misschien van uw vader was... Het is wel zo dat de computer een oud type is, omdat het rondentelprogramma niet op nieuwe versies werkt maar deze jongeman had duidelijk in de gaten dat het een oud model was "zeker gebruikt door opa". Maar, hoe zat het met onze talenten.

Deelnemers aan de Grand Prix van Wognum

Nu, die deden het weer best goed. 2012 werd gewonnen door Jaap, voor Jordy Bas en Tom Seinen. Zij waren weer aanwezig, en voor de A finale plaatsten Bas en Tom Seinen zich rechtstreeks. Jaap moest een halve finale winnen om de top te bereiken en dat deed ook Tom Schneider, vorig jaar tweede bij de junioren. In totaal 12 man gingen vanuit de voorrondes door naar C, B en A finale en hierbij was Sem Romein de jongste. Ook Nick Bleeker, zoon van Gerard en Wouter van Diepen bereikten de halve finale, én twee Roozendalen. Jaap en Jordy zaten samen in de eerste halve finale en Jaap won, en reed recordronden. Wij vreesden daarom voor de spanning in de echte finale en jawel, daar won Jaap en bevestigde Bas van Diepen de rangorde in de familie door tweede te worden. Tom Seinen en Tom Schneider volgden als "tomtom". Jaap reed sterk en daarom was het toch een échte finale. We hopen volgend jaar weer op die mannen: want welk talent houdt Jaap van die wisselbeker af die ná 3 maal winnen zijn eigendom kan worden...

Uitslag Junioren

A-Finale

Winnaars bij de junioren

 

1 Wouter v Diepen
2 Job Zuiver
3 Jelle Stam
4 Nick Beerepoot

 

B-Finale

1 Nick Beerepoot
2 Chino Bijman
3 Sem Romein
4 Wessel Snijders

 

Deelneres Grote Prijs van Wognum

C-Finale

1 Wessel Snijders
2 Wout Roozendaal
3 Bert Wever
4 Joran Dam

 

D-Finale

1 Wessel Snijders
2 Joey vd Berg
3 Wouter Westen
4 Brian v Rozengarter

 

Deelnemers aan de Grand Prix van Wognum

Uitslagen Senioren

A-Finale

Deelnemers A finale

 

1 Jaap Overboom
2 Bas van Diepen
3 Tom Seinen
4 Tom Schneider

1e Halve Finale

1 Jaap Overboom
2 Jordy Benard
3 Sjors Komen
4 Gijs Roozendaal

 

2e Halve Finale

1 Tom Schneider
2 Dave Romein
3 Sem Roozendaal
4 Wouter v Diepen
5 Nick Bleeker

 

Baan Grote Prijs van Wognum

C-Finale

1 Dave Romein
2 Sem Roozendaal
3 Gijs Roozendaal
4 Sem Romein

 

Voorkant van de flyer van de Grand Prix van Wognum

Uitslagen AGIO avond

A-Finale

1 Peter Romein
2 Donald Schneider
3 Edwin van Diepen
4 Nick Boots

 

1e Halve Finale

1 Edwin van Diepen
2 Donald Schneider
3 Yannick Nijsingh
4 Peter Snijders

 

2e Halve Finale

1 Peter Romein
2 Nick Boots
3 Gerard Rohof
4 Hans vd Gulik

 

C-Finale

1 Nick Boots
2 Peter Snijders
3 Gerard Rohof
4 Rob Roozendaal

 

D-Finale

1 Nick Boots
2 Frans Velzeboer
3 Rene Zeeman
4 Rob Berepoot

 

E-Finale

1 Nick Boots
2 Dennis Knook
3 Glenn Admiraal
4 Gerard Bleeker

 

F-Finale

1 Gerard Bleeker
2 Theo Bot
3 Theo Bleeker
4 Cock van Kleef

 

G-Finale

1 Sven Blaauw
2 Theo Bot
3 Kevin Boots
4 Annemarie Worp

 

H-Finale

1 Kevin Boots
2 Rene Snijders
3 Thomas van Zoen
4 Derek Boven

Hoofdsponsor is JR Motorsport

Hoofdsponsor van De Grand Prix van Wognum 2013 is voor de derde keer JR Motorsport.
De technische specialiteit van JR Motorsport wordt in de praktijk gekenmerkt door betrouwbaar en duurzame techniek binnen de autosport. Dit wordt bevestigd door talrijke overwinningen tijdens endurance races. Dit jaar staan ze oa op het circuit van Zandvoort, Assen, Zolder, Nürburgring en het weekend van onze Grand Prix zaten zij zelfs bij de 24 uurs race in Dubai waar zij de eerste plaats veroverde in hun klasse. De slijtageslag van het racen wordt opgevangen door innovatieve technieken, de juiste ingrepen en een slimme tactiek.

Cartal Rijsbergen Logo

Behalve de prijzen voor de finalisten zijn er diverse andere prijzen, beschikbaar gesteld door Cartal-Rijsbergen.

Logo van Bleeker Bouw

De limonade op zaterdag en zondag is geschonken door Bleeker Bouw.

Logo van Edwin van Diepen

De chips op zaterdag en zondag is gedoneerd door Edwin van Diepen.