Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Uit de krant

Weer of geen weer: Alweer de 30e editie Grand Prix van Wognum

De 30e keer voor ons, maar velen een debuut of wellicht zelfs een afscheid van de "actieve sport"? Als het aan de organisatie van JC Everland ligt blijven wij nog even actief want (slot) Racing Team Piet Speed werd uitgebreid in het zonnetje gezet: naast taart kregen wij - Piet en Nico - beiden een geweldige beker dus ons weekend kon niet meer stuk! Dank jullie wel, graag gedaan enzovoort: we hadden ons voorzien van prachtige nieuwe shirts in race-uitvoering en dat had Niels Balk geweldig verzorgd. Slotracen is het Engelse woord voor autobanen, dus het was gelukkig niet de slot- race want dat zou het einde betekenen... Ook dank aan onze trouwe, gulle donateurs: we krijgen allerlei "goodies" zoals dat heet om de deelnemers te belonen voor hun prestaties en heel Wognum hangt inmiddels vol met diverse posters. Cartal is ons zeer welgezind evenals JR Motorsport die pitkaarten voor Gamma Racing Days ter beschikking stelt en ons team mag ook mee... en zelfs nog verder. Onze (klein) kinderen zullen dus als eerste woordje zeker "Gamma" zeggen!

Finale Junioren

Taart

René Zeeman kwam met heel veel prachtige posters op bushok formaat en bij onze nieuwe Team Piet Speed kleding waren Niels en Fia (Sofia) Balk zeer behulpzaam. De pallets worden ingeleend bij Transportbedrijf Simon Loos.

De kinderen konden gratis genieten van chips en ranja, dat door Voegbedrijf Edwin van Diepen en Bleeker Bouwservice werd mogelijk gemaakt. Waar vind je het nog? En natuurlijk de vrijwilligers van JC Everland: na Wogpop hadden ze weer een druk weekend, maar ze kunnen het aan. Samen met hen maakten we ons wat zorgen over de stroomvoorziening: een wat lichtgeraakte aardlekschakelaar verwees ons naar de stroom van het "krachthonk": al die groene stroom, niks voor ons. Een elektricien bood zelfs belangloos aan om voor Piet Speed een aparte, krachtige aansluiting te maken: waar vind je dat nog?

Maar er moest ook geracet worden want daar gaat het uiteindelijk toch om.

Wat gebeurde er dit lange weekend in autosporttempel Everland:

AGIO-AVOND

Everland barstte vrijdagavond uit haar voegen van het aanwezige talent. Op de Agio-avond van de Grand Prix van Wognum stapten velen het jongerencentrum binnen om te laten zien wat ze konden. Aan de bar en op de baan.

Rijden zonder race-licentie wordt sterk afgeraden, maar team Piet Speed knijpt op dit soort avonden een oogje dicht. Op de Fleischmann racebaan is -heel modern- afwijken van de lijn namelijk niet mogelijk waardoor botsingen met andere weggebruikers grotendeels achterwege blijven. Of toch wel?

Dat vermoeidheid de snelheid aantast, is helaas wel een feit. Zo kon voormalig Grand Prix-winnaar Peter Romein het dit jaar wat minder bijbenen: door de lange werkdag en het late tijdstip ging het hem op het circuit wat minder af. Zijn uitschakeling in de halve finale was zeer verrassend. Dat je met een gedoseerde rijstijl ver kan komen, bewees debutant Boyd Beemster. In de eerste rondes deed de Spanbroeker het zeer beheerst wat hem een formidabele halve finale plek opleverde.

Helaas moest hij zich gewonnen geven in diezelfde halve finale. Martijn van Etten en Donald Schneider bleken te snel voor hem en kwalificeerden zich voor de finale. Hetzelfde gold voor Ramon Baart en Gijs Ooyevaar die zich plaatsten voor de finale. Ondertussen, aan de bar en in de zaal werden de verhalen over vroeger steeds sterker.

In de finale bleek dat talent altijd weer komt bovendrijven. Ramon Baart, oud-winnaar en nog top-fit, toonde dat hij het spelletje nog altijd prima in de vingers heeft. Zonder problemen snelde hij naar de winst. Gevolgd door Gijs Ooyevaar, Donald Schneider en Martijn van Etten. Vier finalisten die veel ervaring hebben met het racen. Zoals de voortijdige uitvallers veel ervaring hadden met de mooie herinneringen. Iedereen bewees op de Agio-avond waar zijn kwaliteiten lagen. De organisatie moest echter tot hun spijt toegeven dat hun kwaliteit deze avond iets tekortschoot; in de waan "van de dag" werden enkele vroeg geboekte rijders niet tijdig ingedeeld waardoor het voor deze rijders gewoonweg te laat werd: voor Rob, Hans en Ruud (volledige namen bij de redactie bekend) komt er een goedmakingsrace (een echte AGIO race dus)

Finalisten Grote Prijs van Wognum Junioren

SENIOREN

En dat is één!

Poster Grote Prijs van Wognum 2014

In huize Van Diepen was het weer eens feest: de dubbel werd behaald en Bas heeft daar lang op moeten wachten: ene Terror Jaap reed hem vaak in de weg maar ontbrak ditmaal en wil het blijkbaar spannend maken bij het winnen van de wisselbeker: 3 x winnen in 5 jaar, hij heeft dus nog kansen genoeg. Maar straks tegen twee broers die een combine (wielrenterm) kunnen vormen? We moeten het afwachten. Het was lekker druk en de coureurs reden door een haag van mensen, iets wat we sinds de laatste Elfstedentocht niet meer gezien hadden. De voorrondes lieten al aardig wat spektakel zien en er werd harder gereden. Junior winnaar Wouter reed bijvoorbeeld vijf ronden méér, en ook de andere coureurs reden sneller dan op zaterdag. Dat kan door de schoongereden baan komen, maar ook had onze techneut Piet wat aan de auto's verbeterd waardoor er meer ronden werden gereden. Dit jaar was het weer ongemeen spannend in alle 4 finales, en de runner-up Jordy kwam van een 14e(!) plek in de voorrondes, tot uiteindelijk de 2e plaats in de finale. Een echte "rij- hard" zoals de Engelsen dat zouden zeggen. Hij kwam 10 seconden tekort op Bas doch wist Wouter uiteindelijk terug te verwijzen. Wouter had lang op de tweede plaats gelegen maar Jordy was goed bezig. In de D-finale moest finalist van 2013, Tom Seinen afhaken. Maar ook Wout Roozendaal - zaterdag 4e- bleef steken op de 14e plek. Jonge Job Zuiver uit het Zaanse was hoopvol: een snelle junior de vorige jaren mocht hij hopen op een goede klassering, het werd 9e. Iedereen werd het slachtoffer van de dadendrang van Jordy, en als laatste merkte Tom Schneider dat: hij werd in de B finale uitgeschakeld, een finale waarvan hij dacht dat het een halve finale was met twéé in plaats van één promovendi. Helaas, en de inmiddels warmgedraaide Jordy was direct favoriet voor de zege. Het werd "alles is voor Bassie" en met bekers én de pitskaarten voor de Gamma Racing Days (van JR Motorsport) ging hij huiswaarts, of toch naar Jaap om ze trots te laten zien?

JUNIOREN

En dat is twéé!

Ja, voor junior Wouter van Diepen was het een herhaling van 2013 en dat ging hem zo voor het oog gemakkelijk af. Tegenstand dit jaar vooral van Bart Bakker die geweldig fris en fruitig naar de tweede plaats reed. In de voorronden had Wouter zelfs 7 ronden méér gereden als de jonge Sem Romein en dat kwam er in de finale ook wel uit. Hij is toe aan de - verplichte - volgende stap, en dat komt voor zijn beoogde opvolgers prima uit natuurlijk. Maar, bijvoorbeeld Sem is een echte Romein en we weten wat zijn ome Peter met die auto's kan... Een opvallende prestatie was die van Jarno Balk, die de E, D & eacute;n C finale won om uiteindelijk door Bakker Bart uitgeschakeld te worden. Maar, ook hij zag de zonnige kant van het racen nog steeds in.

In de voorrondes uiteindelijk 45 rijders aan de start, maar de hele jonge coureurs hielden het soms slechts bij een training en vertelden volgend jaar voor het "echie" te gaan. Lok-racers waren niet nodig, belangstelling volop en een goede sfeer tussen de rijders: ondanks de teleurstellingen die er zo nu en dan toch zijn blijft iedereen vrolijk en vriendelijk. Die vrolijkheid was er vooral voor Olivier Rosenboom die bij de verloting winnaar werd van de prachtige Carrera autoracebaan, door Cartal weggegeven. Dank jullie wel. Olivier heet vanaf heden Guus maar en kwam zelfs in de D finale, en toen was zijn Geluk op.

Winnaar van de Racebaan

Opmerkelijk in de C finale was Wessel Snijders: die had thuis de PietSpeed Raceway nagebouwd om te oefenen en kwam daarmee op uiteindelijk een prachtige 9e plaats. In een interview met de krant legde hij nog even de trucjes van het racen uit en wij weten nu hoe hij de tegenstanders verschalkt. Bij de prijsuitreiking kreeg Wouter naast de beker en pitskaarten ook nog een Piet Speed badge voor op zijn kleding zodat je zondags kunt zien wie nou die snelle junior was: maar we hebben de badge niet meer gezien... Mama?

Uitslagen AGIO avond

A-Finale

1 Ramon Baart
2 Gijs Ooyevaar
3 Donald Schneider
4 Martijn van Etten

 

1e Halve Finale

1 Ramon Baart
2 Gijs Ooyevaar
3 Edwin van Diepen
4 Peter Romein

 

2e Halve Finale

1 Martijn van Etten
2 Donald Schneider
3 Yannick Nijssen
4 Boyd Beemster

 

Finalisten Grote Prijs van Wognum Junioren

 

 

Uitslag Junioren

A-Finale

1 Wouter van Diepen
2 Bart Bakker
3 Sem Romein
4 Wout Roozendaal

 

B-Finale

1 Bart Bakker
2 Jop Ursem
3 Jarno Balk
4 Justin Commandeur

 

C-Finale

1 Jarno Balk
2 Jelle Stam
3 Wessel Snijders
4 Kaya de Buyzer

 

D-Finale

1 Jarno Balk
2 Boaz de Buyzer
3 Olivier Roozenboom
4 Jesse Heddes

 

E-Finale

1 Jarno Balk
2 Lucas Bakker
3 Sam Kaldenbach
4 Lars vd Steen

Uitslag Senioren

A-Finale

1 Bas van Diepen
2 Jordy Benard
3 Wouter van Diepen
4 Nick Boots

 

B-Finale

1 Jordy Benard
2 Tom Schneider
3 Bart Bakker
4 Dave Romein

 

C-Finale

1 Jordy Benard
2 Gijs Roozendaal
3 Job Zuiver
4 Jelle Stam

 

D-Finale

1 Jordy Benard
2 Tom Seinen
3 Nick Bleeker
4 Luuk Houter
5 Wout Roozendaal

Hoofdsponsor is JR Motorsport

Hoofdsponsor van De Grand Prix van Wognum 2014 is voor de vierde keer JR Motorsport.
JR Motorsport is hét domein van betrouwbare en duurzame techniek binnen de BMW autosport. JR Motorsport richt zich op professionele coureurs uit heel Europa en heeft talrijke kampioenen voortgebracht. Dit wordt onderstreept door talrijke overwinningen tijdens endurance races zoals tijdens het weekend van de Grand Prix van Wognum. Toen behaalde JR Motorsport de eerste plaats in de klasse "A5 - Petrol Touring Cars 3000 up to 3500 cc" bij de 24 uurs race in Dubai.
Dit jaar staat JR Motorsport oa op het circuit van Zandvoort, Assen, Zolder, Spa-Francorchamps, Nürburgring en Brands Hatch
De slijtageslag van het racen wordt tegen gegaan door innovatieve technieken, de juiste ingrepen en een slimme tactiek.

Cartal Rijsbergen Logo

De racebaan en de prijzen voor de finalisten zijn beschikbaar gesteld door Cartal-Rijsbergen.

Logo van Bleeker Bouw

De limonade op zaterdag en zondag is geschonken door Bleeker Bouw.

Logo van Edwin van Diepen

De chips op zaterdag en zondag is gedoneerd door Edwin van Diepen.

De prachtige nieuwe shirts van de wedstrijdleiding zijn gemaakt door borduurstudio Esbee