Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Home

GRAND PRIX VAN WOGNUM

Champions Forever

Cover Autosport

Artikel NHD

Het stond zaterdagmorgen al in het Dagblad voor West-Friesland: lekker scheuren op de zesbaans PietSpeedway. Een prachtige foto van de vrijdagavond op de voorpagina (van Stad en Streek, maar toch). Het was de beurt aan de oud-racers en de "oudere jongeren". In de finale van deze AGIO avond - want zo heet dat nu eenmaal bij ouderen - stonden uiteindelijk vier oud-winnaars. Dit maakt de kop Champions Forever méér dan waar. Misschien wordt het tijd voor de Oud Champions Club, de OCC?

Everland was weer voor even het Zandvoort van Wognum, en zoals dat ook in de Formule-1 gebeurt aangepast aan de nieuwste eisen om het publiek tevreden te houden en de rijders veilig te laten rijden. Prachtige facelift die het gebouw weer jaren jonger maakt en daarom ook weer jaren mee kan voor juist die jongeren. Piet Speed mocht de Grand Prix er al organiseren. Een groot voorrecht.

De AGIO deelnemers beten de spits af, maar in de dagen daarna moesten de nieuwe Champions geboren worden. Zou het een zware bevalling worden: hierna het hele verhaal met de ontsluiting op het eind.

Training zondag

 

Winnaars Junioren

 

Deelnemers

 

AGIO avond

Ja, dit is inleiding van het hele weekend en oorspronkelijk bedoeld voor de ouderen uit de tijd van Bar Gezellig aan de Kerkstraat. Uiteindelijk komen daar ook winnaars uit voort en die Champions komen ook graag langs. Oude herinneringen ophalen, er komt er toch veel boven drijven van die begintijd. Wat bij iedereen is blijven hangen zijn de handschoenen waarmee échte (althans, dat dachten we toen) racers aan de start verschenen. Die waren serieus bezig en zullen zich misschien wel wat bekeken hebben gewaand tussen de Wognumse "boeren". Maar, we bedoelden het goed en ze kwamen terug. Maar Wognum won meestal. Erik Lenderink uit Krommenie wist uiteindelijk de GP te winnen in 1986 en dat gunden we hem van harte want het was een sportieve strijd. Ook leuk, Sven Blaauw deed vanavond mee en eindigde in 1985 als vierde bij de senioren.

AGIO avond

André-tje Dekker werd toen tweede bij de junioren en derde in de finale. De finale ging het nog tussen de beste vier junioren en beste vier senioren. Je mocht als junior alléén op zondag meedoen als je goed genoeg was. Andere tijden.

Sportief was het vrijdagavond ook en gezellig druk. De sponsors waren er voor zover mogelijk. Joost Ursem van JR Motorsport was helaas verhinderd omdat hij met zijn team in Dubai reed. Tweede in zijn klasse, van harte! Zijn zoon was er zaterdag wel bij. We hadden beloofd eerder te starten en eerder te sluiten, omdat het voorgaande jaren nogal laat werd. Dat lukte en we verbeterden ons met een goed half uur. De jongste Champions gaven vooraf al aan dat het tijdstip geen probleem zou zijn: je moet ook stoer zijn. Ooit willen zij wel een 24-uurs race rijden en dan moet je ook doorbijten. En bijters waren het: Robin Stam, Raymond Veeken, Maurice en Sjors Blaauw.

Flyer GP Wognum 2015

In de voorrondes werd hevige strijd geleverd en vele bekende namen stonden aan de baan. Onder andere André Dekker ging helemaal los en zijn gedachten dwaalden voortdurend af naar hoe het vroeger ging. Dat was leuk en dat werd het nu ook weer. Zou best zelf zo'n baan willen hebben. Ook sponsors Gerard Bleeker en Ed van Diepen waren actief. Ed wist het tot de halve finale te schoppen maar daarin moest hij samen met Nick, Martijn en Sven (Blaauw geen familie), het onderspit delven tegen die machtige Champions. In de voorrondes werd Sjors verslagen door zijn broertje en dat gebeurde met slechts één meter verschil. Sjors had één uitvlieger en dat werd hem fataal. Kwam door een kapot baanstuk meende hij. Wij hoonden dat weg... totdat we op zaterdag ontdekten dat de baan onder het viaduct werkelijk stuk was! Sjors, te vergelijken met de dame uit de "prinses op de erwt", voelde dat goed.

Deelnemers aan de finale van de AGIO avond

En hij won uiteindelijk de finale waarin hij weer revanche nam op zijn broer, met daarachter Raymond en Robin. We telden van die 4 rijders in 12 minuten niet meer dan 1 uitvlieger. Geweldig. Dan toch maar op naar de OCC?

Wat zou de zaterdag brengen, naast heel veel wind enregen?

Winst op zaterdag bij de junioren: Sem in de Romeinse Lusthof

Wie kent niet het boek van Asterix waarin Julius Ceasar het kleine dorpje van de Galliërs bij het Romeinse rijk wilde voegen en daardoor het dorp ombouwde tot het pretpark van Rome? Sem maakte dit weekend de Piet Speedway tot een onderdeel van de familie Romein: een lusthof.

Op de zaterdag is het altijd een verrassing wie er in de plaats komen van de junioren die overgegaan zijn naar een ander race-leven: de senioren. Welke leerlingen van de basisschool hebben de flyers gelezen en gaan de strijd aan? Het waren best weer veel nieuwe gezichten en we zien de groei bij de bekende rijders. Wouter van Diepen won vorig jaar maar werd ook te oud en gaat nu Max Verstappen achterna naar het grote werk. Wie dan? De tweeling De Buyzer? Lucas Bakker? Wessel Snijders en Sem Romein, of outsider Chino Bijman? Maar ook Jarno Balk, Justin Commandeur en de zoon van sponsor Joost Ursem, Kelvin: zou hij het kunnen? Wout Roozendaal, vorig jaar vierde: hij dan?

Natuurlijk ging het niet gewoon zo als je zou verwachten. Veel met name heel jonge rijders trainden alleen maar mee en hadden daarna andere verplichtingen. Dat trainen ging weer met heel veel discipline, complimenten van de wedstrijdleiding hoor.

Training zaterdag

De voorrondes van 4 x 3 minuten (met elke auto wordt drie minuten gereden, heel eerlijk gaat dat) leverden natuurlijk veel spektakel op, maar ook heel tevreden gezichten. Bijvoorbeeld van de nog jonge Mika Blom die naast snelheid ook rust uitstraalt. Kan een grote worden. Het publiek liet zich van haar beste kant zien en juichte onder andere de kleine Wes Bleeker uitbundig toe tijdens zijn ritten, dat was leuk om te zien. Het hinderde de andere rijders niet en Wes kwam zelfs tot 60 ronden. Ook was er de grote familie Rood, een heuse road show maar helaas voor hen geen finaleplaatsen. Dat haalde je uiteindelijk pas met 66 ronden en middels de D- en C-finale werden de halve finales bereikt. Koplopers waren Justin Commandeur en Jarno Balk met 71 ronden, heel goed. Er gaan twee rijders door - per halve finale - en de strijd om plek twee tot en met vier is dan hevig. Helaas moesten Chino, Tijn Bleeker, Justin Commandeur (de koploper uit de voorronden!) en Sam Kaldenbach het onderspit delven.

Flyer GP van Wognum 2015

In de finale dus Jarno, Sem, Wessel en Wout en die leverden een geweldig strijd. Sem, die reed met het woord "awesome" op zijn shirt (dat betekent vreselijk) ging dan ook vreselijk hard. Ook hier weer stuivertje wisselen maar voornamelijk om de plaatsen achter Sem. Hij controleerde de wedstrijd. Maakt weinig fouten en reed snel, een Champion waardig. Was Sem in 2013 nog de meest gekozen naam voor jongens, in 2014 was dat gezakt naar plaats 5. Wij verwachten hem zowel in die lijst, als bij onze Grand Prix volgend jaar weer op nummer één. Als VIP naar Assen met JR Motorsport, een droom komt uit.

Naar de zondag maar niet vóórdat zelfs de wedstrijdleiding handtekeningen moest uitdelen... Ook was er voor iedere deelnemer een prachtige filmposter die belangeloos ter beschikking was gesteld door een gulle gever.

De strijd der senioren: "Jordy Benard is Champion Forever" 2015, met spanning tot het einde.

Ook Jordy naar de OCC, hij was al eerder kampioen der Junioren geworden en verdiende nu de ultieme titel. Een race-autotochtoon uit Wognum. Hij moest er flink voor knokken maar won verdiend; reed ook de meeste ronden in de kwalificatie. Het waren er 75, voor de 74 van Tom Schneider, 73 van Job Zuiver en 72 van Sem en Wouter van Diepen. Met Dave Romein, Jelle Stam en Boaz de Buyzer bestreden zij de halve finale. Maar daarvoor moest er nog wel het een en ander gebeuren.

De zondagmorgen begon direct al druk en we hadden veel plezier. Bij de inschrijving leerden we de invloed van de social media kennen. Toen Nico bij de inschrijving aan een rijder zijn naam vroeg, noemde hij zijn voornaam. Nico vroeg hem "hoe nog meer" waarop de jongeman vroeg: "bedoel je mijn gebruikersnaam?" We leren steeds weer bij. De spelcomputers ontbraken dit jaar maar werden eigenlijk niet gemist. De rijders hadden lol met elkaar en speelden desnoods spelletjes op hun telefoons, dronken de gratis ranja die Gerard Bleeker Bouw ter beschikking stelde en aten de chips van Voegbedrijf Ed van Diepen (dus niet voerbedrijf al lijkt het daar wel op). De zondag is voor alle leeftijden en daar werd goed gebruik van gemaakt. Ook weer opa's en ouders, en ook die vermaakten zich. Eén ouder hebben we zelfs naar het Fleischmann Paradijs verwezen en de man was daardoor meteen in de zevende hemel. Doen we ook nog goede daden. Onze racebaan is immers een originele Fleischmann baan.

Start van de race

De kwalificaties voor de finales verliepen voor het oog vlekkeloos, het publiek zag niet dat Piet achter de schermen wat trucs moest uithalen om het materieel op orde te houden. Tandwiel revisies werden gevolgd door het reinigen van de motorkoppen maar dat zijn leuke uitdagingen. Graag gedaan. In de finales kon dan in ieder geval niets meer mis gaan. Zeker niet. Ook hier weer heftige strijd, en daarna teleurstellingen na het nét niet bereiken van de finales. Sem Romein had vooraf al berekend hoe hij moest rijden om voor het hele gezin VIP kaarten te winnen. Zijn broer Dave zorgde voor back up en deed vooraan mee. Was dus toch gelukt, die Romeinse Lusthof! Maar helaas, net zoals in het album - en nu ook in 3D film - was deze lusthof geen lang leven beschoren en werd door de andere coureurs met de grond gelijk gemaakt. Teleurstelling dus maar dat hoort er ook bij. Bleef over de finale met Jordy, Job, Tom en Wouter. Ging een poos gelijk op en de auto's reden vrijwel identieke rondetijden. Uitvliegers bepalen dan de volgorde en helaas had Tom met de witte wagen de pech dat dit hem op de verkeerde plek een paar keer overkwam. Alles was na drie heats nog mogelijk en na de start van de laatste heat waren er ook positiewisselingen. Maar toen... was er de stroomstoring die we meestal aan het begin van het weekend hebben. Maar komen doet ie. Ditmaal de schuld van Piet Speed zelf die de stekkerdoos wel een tikkeltje onhandig had gemonteerd waardoor de stekker los kon komen. 1000 maal excuses en de laatste drie minuten moesten over. Toen was er dus weer spanning. De rijders hebben het sportief opgevat en deden nog meer hun best waardoor iedereen in die heat 19 ronden reed. Maar, Jordy had al voorsprong en won de titel voor Wouter, Job en pechvogel Tom. Voor Tom herhaling van de geschiedenis nadat hij vorig jaar al dacht dat zijn race de halve finale was, en geen knock out systeem waardoor hij uitgeschakeld werd. Volgend jaar beter Tom.

Titelverdedigers Jaap en Bas lieten het over aan de jonge garde, maar Bas trad wel op als rondemiss en deed de prijsuitreiking waarbij we prompt vergaten de VIP kaarten voor de Supercar Challenge uit te reiken: dat is later op de avond natuurlijk rechtgezet. De wisselbeker maakte veel goed en Juwelier Leo de Nijs zet daar belangeloos straks de naam Jordy weer op.

Dank aan Everland voor de geweldige samenwerking, voor de sponsors: Slotrace Shop in Putten in Putten (die verzorgde de reserve onderdelen voor ons unieke wagenpark), Juwelier Leo de Nijs, Niels Balk/ Via Sofia/ borduurstudio eSBee, René voor de geweldig posters, JR Motorsport voor de VIP kaarten, Cartal voor de prachtige prijzen, Ed van Diepen en Gerard Bleeker voor de chips en de limonade. In 2016 zijn we er weer, in het tweede óf derde weekend van januari dus houdt onze site in de gaten.

Tip: Champions Forever, prachtige documentaire uit de jaren '70 over Formule-1

Uitslagen AGIO avond

A-Finale

1 Sjors Blaauw
2 Maurice Blaauw
3 Raymond Veeken
4 Robin Stam

 

Ene Halve Finale

1 Sjors Blaauw
2 Robin Stam
3 Nick Velzeboer
4 Martijn van Etten

 

Andere Halve Finale

1 Maurice Blaauw
2 Raymond Veeken
3 Sven Blaauw
4 Ed van Diepen

 

Uitslag Junioren

A-Finale

1 Sem Romein
2 Wessel Snijders
3 Jarno Balk
4 Wout Roozendaal

 

Ene Halve Finale

1 Wout Roozendaal
2 Jarno Balk
3 Chino Bijman
4 Tijn Bleeker

 

Andere Halve Finale

1 Sem Romein
2 Wessel Snijders
3 Justin Commandeur
4 Sam Kaldenbach

 

Uitslag Senioren

A-Finale

1 Jordy Benard
2 Wouter van Diepen
3 Job Zuiver
4 Tom Schneider

 

Ene Halve Finale

1 Wouter van Diepen
2 Tom Schneider
3 Jelle Stam
4 Dave Romein

 

Andere Halve Finale

1 Jordy Benard
2 Job Zuiver
3 Boaz de Buyzer
4 Sem Romein

 

Hoofdsponsor is JR Motorsport

Hoofdsponsor van De Grand Prix van Wognum 2014 is voor de vijfde keer JR Motorsport.
JR Motorsport is hét domein van betrouwbare en duurzame techniek binnen de BMW autosport. JR Motorsport richt zich op professionele coureurs uit heel Europa en heeft talrijke kampioenen voortgebracht. Dit wordt onderstreept door talrijke overwinningen tijdens endurance races zoals tijdens het weekend van de Grand Prix van Wognum. Toen behaalde JR Motorsport de tweede plaats in de klasse "A5 - Petrol Touring Cars 3000 up to 3500 cc" bij de 24 uurs race in Dubai.
Dit jaar staat JR Motorsport oa op het circuit van Zandvoort, Assen, Zolder, Spa-Francorchamps, Nürburgring en Brands Hatch
De slijtageslag van het racen wordt tegen gegaan door innovatieve technieken, de juiste ingrepen en een slimme tactiek.

Cartal Rijsbergen Logo

De Lego bouwpakketten en de andere prijzen voor de finalisten zijn beschikbaar gesteld door Cartal-Rijsbergen.

Logo van Bleeker Bouw

De limonade op zaterdag en zondag is geschonken door Bleeker Bouw.

Logo van Edwin van Diepen

De chips op zaterdag en zondag is gedoneerd door Edwin van Diepen.

De prachtige nieuwe shirts van de wedstrijdleiding zijn gemaakt door borduurstudio Esbee