Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Uit de krant

34e Piet Speed Grand Prix van Wognum (sinds 1978): WIE IS DIE MOL?

Dat vroegen wij ons eigenlijk vorig jaar bij de Junioren al af, maar toen werd hij in de C finale uitgeschakeld: hij kon de Mol dus niet zijn. Maar, zoals een échte Mol betaamt: Ties Mol leverde de concurrenten een "Mollenstreek" en ging op zaterdag bij de Junioren met de eer strijken. Bij de senioren wist Job Zuiver voor de 2e maal in 3 jaar de beker te winnen dus: wanneer wisselt deze definitief? Gegraveerd met plezier, door Leo de Nijs, onze juwelier.

Ook de media meenden dat er een heuse aflevering van "Wie is de Mol" werd opgenomen want het gehele weekend waren cameraploegen van o.a. NH Leeft en Weeff TV aanwezig. Kijk ook even naar de opnames die wij met de speciale camera gemaakt hebben. Beelden zeggen soms meer dan de volgende 1000 woorden.

40 jaar ervaring

AGIO AVOND:

Zo vader, zo zoon? Raymond Veeken geeft het voorbeeld.

Hij moest het laten zien. Formule-1 vader Jos Verstappen leerde het zoon Max. Raymond moet het aan zoon Daan leren. Deze "onderDaan" krijgt het natuurlijk met de paplepel ingegoten op de thuisbaan van de familie Veeken en dan hoort pa met de beker thuis te komen. Op vrijdagavond doen we niet aan bekers maar er is wél, zoals in het hele weekend voor de winnaar een toegangsbewijs voor de pits van van JR Motorsport op de Gamma Racing Days. Dank Joost Ursem. Ook de kersverse Prins Carnaval Pieter Ursem leverde vele prijzen om zijn Mitsubishi, Nissan en Hyundai dealer schappen te promoten. Dank!

De winnaar van de agio avond met de volgende generatie

De winnaar van de agio avond met de volgende generatie

Raymond moest het opnemen tegen onder andere Sven Blaauw (helemaal uit Harderwijk gekomen, zoals hij al vele jaren doet) en Robin Stam. De rijders verbazen tekens weer: zij oefenen gedurende het jaar niet maar weten toch fantastische wedstrijden neer te zetten. Ook dit jaar weer enkele rijders in concurrentie met de biljarters bij Stam, maar toch veel racend publiek. Uiteindelijk de finale om 1 uur (echte die hards die oudjes) en Raymond versloeg op de hem bekende wijze Sven, Robin en Yannick in de finale.

De organisatie met de finalisten van de Agrio Avond

De organisatie met de finalisten van de Agrio Avond

Oefenen voor de wedstrijd

Oefenen voor de wedstrijd

JUNIOREN:

t' Is Mol!

Wie is het dan zo vroegen wij in het begin al, is het de zoon van Olav Mol? Nee, het is de inmiddels zeer bekende Wognummer Ties Mol. Overtuigend winnaar van de GP op zaterdag en sterk tussen de senioren op zondag. Ties: die naam betekent: "Geschenk van God", maar de wedstrijd kreeg hij niet cadeau. Hij kwam weliswaar door zijn grote aantal (voor)rondes direct in de halve finale maar kwam daar grote namen tegen: Kane en Finn Rood, van het Red Bull talententeam (vader Bastiaan was vroeger ook een GP racer!). En, Wout Hoogewerf: zijn opa is de broer van Corron Hoogewerf, de eerste winnaar van de GP Wognum 40 jaar geleden. Dus toch die genen, net de Verstappens. Maar wat doet vader Mol?

Finalisten van de junioren

Finalisten van de junioren

Na spannende en sportieve C, D en halve finales waren het uiteindelijk Ties, Kane, Finn en Wout die de bekers één t/m vier onder elkaar verdeelden. Waarom vier en geen drie? Wij willen geen toestanden zoals in de Formule-1, waarbij Max zijn beker voor de derde plaats meer dan eens moest inleveren voor de vierde stek. En daar is in de Formule-1 geen beker voor. Onze GP heeft dus een unieke oplossing voor dat probleem en dat zal de Formule-1 inmiddels wel gehoord hebben.

De gebroeders Rood deden er alles aan om met z'n tweeën Ties de baas te worden, maar dat lukte niet. Hij controleerde de wedstrijd en reed nóg meer ronden dan we al gewend waren. Zijn eerste plaats besloot hij met vreugdekreten - en sprongen. Goed gedaan! Om deze dag nooit te vergeten kregen de finalisten sowieso een memory spel van Hyundai. Daarnaast was er voor iedereen gratis limonade, daar zorgde Bouwbedrijf Gerard Bleeker voor. Ook voor de chips werd gezorgd, door Voegbedrijf Edwin van Diepen. Dank.

Finale GP Wognum zondag

Finale GP Wognum zondag

SENIOREN:

Job wederom Top, naar wie gaat de beker definitief in 2019?

Na de GP 2017 schreef de redactie dat de kans heel groot leek dat Jordy Benard de beker in 2018 naar zich toe kon trekken, maar door zijn afwezigheid dit jaar was daar geen sprake van. Dus had Job Zuiver, winnaar uit 2016, het rijk alleen? Nee. En was hij toen echt de winnaar? Per abuis stond de naam van zijn vader, Bas Zuiver, op de beker gegraveerd. Foutje van PietSpeed maar keurig gecorrigeerd door sponsor Juwelier Leo de Nijs. Natuurlijk wel door middel van een foto voor de eeuwigheid bewaard door vader Zuiver. Vader en zoon Zuiver kwamen in de reportage van NH Leeft uitgebreid in beeld: vader reed mee in de jaren '80, maar wist dat niet met een overwinning te bekronen. Dus net als bij Jos en Max: de zoon verslaat de vader.

De zondag, daar kijken wij altijd naar uit: het hoogtepunt. De baan is schoon, het materiaal ingereden. Eigenlijk kan er niets meer mis gaan, de auto's lopen als de spreekwoordelijke zonnetjes en een storingkje aan de rondenteller is door Nico geweldig opgelost. Zes rijders rechtstreeks in de halve finales, de resterende twee uit het knock-out systeem dat via de C, B en A finale wordt bereikt. Veel junioren in de finales: Thijs, Tijmen, Wout (Buis), Rick én de vier junior finalisten: talenten, zonder meer. De uit vorige jaren al bekende rijders Job, de jonge Tijn Bleeker en Tom Schneider wisten uiteindelijk alle junioren, behalve Ties, uit te schakelen. Deze vier dus in de finale, een race vol spanning, vooral voor de rijders zelf. Lof voor de inzetters die dat weer vol overgave en onafhankelijk deden. Nek aan nek tot en met de derde heat. Elke heat drie minuten, en er zijn er vier van: elke drie minuten een andere auto en baan. Tijn Bleeker, oud junior winnaar was gefocust en lag vóór de zeer ervaren Job. Hoe zou dat aflopen? Spanning ook op de gezichten van de vaders, de "Jossen". Met nog twee minuten te gaan en Job met een degelijke actie naar de kop. Hij was op dat moment sneller. Tijn deed er nog een schep bovenop maar kon het tempo niet bijbenen. Beiden vlogen niet uit de baan en werden ook niet gehinderd. Het kwam aan op snelheid en Wognum is geen Groningen. Job nam geen gas terug: hij pakte de beker met vier meter voorsprong na ongeveer 1500 meter rijden in de finale!

Team PietSpeed en de vrijwilligers van JC Everland kijken tijdens het opruimen terug op een geweldig weekend. En dat opruimen? Dat gaat volgens een strak plan en om 9 uur 's avonds is er gegeten, geschrobd en gedweild en zijn de van Simon Loos geleende pallets weer gereed voor verzending. En in mijn racekamer denk ik, bij het bekijken van de filmpjes na over komend 2019: wordt het Job, Tijn, Ties of toch weer Jordy?

Tweede weekend januari 2019 dames en heren racers, zet hem in je agenda.

Uitslagen AGIO avond

Finale

1 Raymond Veeken
2 Sven Blaauw
3 Robin Stam
4 Yannick Nijsingh

 

Ene Halve Finale

1 Robin Stam
2 Yannick Nijshingh
3 Sander Karsten
4 Gijs Ooievaar

 

Andere Halve Finale

1 Raymond Veeken
2 Sven Blaauw
3 Andre Dekker
4 Luc Roozendaal

 

Prijsuitreiking junioren

Prijsuitreiking junioren

Uitslag Junioren

Finale

1 Ties Mol
2 Finn Rood
3 Wout Hoogewerf
4 Kane Rood

 

Ene Halve Finale

1 Ties Mol
2 Kane Rood
3 Rick Schirrmann
4 Thijs Neefjes

 

Andere Halve Finale

1 Finn Rood
2 Wout Hoogewerf
3 Steven Dekker
4 Tijmen Kuip

 

C-finale

1 Wout Hoogewerf
2 Rick Schirrmann
3 Wout Buis
4 Melle Koeleman
5 Zoë Kaldenbach

 

D-finale

1 Wout Buis
2 Thijs Vergers
3 Yannick Peet
4 Wes Bleeker
5 Huub Vlaar

 

Uitslag Senioren

Finale

1 Job Zuiver
2 Tijn Bleeker
3 Tom Schneider
4 Ties Mol

 

Ene Halve Finale

1 Tijn Bleeker
2 Tom Schneider
3 Finn Rood
4 Sem Romein

 

Andere Halve Finale

1 Job Zuiver
2 Ties Mol
3 Dave Romein
4 Wout Hoogewerf

 

C-finale

1 Ties Mol
2 Tom Schneider
3 Kane Rood
4 Thijmen Kuip

 

D-finale

1 Kane Rood
2 Thijmen Kuip
3 Wessel Snijders
4 Boyd Beemster

 

E-finale

1 Wessel Snijders
2 Rick Schirrmann
3 Thijs Neefjes
4 Wout Buis

 

Hoofdsponsor is JR Motorsport

Hoofdsponsor van De Grand Prix van Wognum 2018 is voor de achtste keer JR Motorsport.
JR Motorsport is hèt domein van betrouwbare en duurzame techniek binnen de BMW autosport.

JR Motorsport richt zich op professionele coureurs uit heel Europa en heeft talrijke kampioenen voortgebracht zoals in 2017 de kampioenen in de Super Car Challenge, Ward Sluys and Bas Schouten.

Dit jaar staat JR Motorsport oa op het circuit van Zandvoort, Assen, Zolder, Spa-Francorchamps, Imola en Silverstone.

Autobedrijf Peter Ursem

Behalve de prijzen voor de finalisten zijn er diverse andere prijzen, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Peter Ursem.

Logo van Bleeker Bouw

De limonade op zaterdag en zondag is geschonken door Bleeker Bouw.

Logo van Edwin van Diepen

De chips op zaterdag en zondag is gedoneerd door Edwin van Diepen.

De prachtige nieuwe shirts van de wedstrijdleiding zijn gemaakt door borduurstudio eSBee