Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

Bron: NHD, 8 januari 2019

2017 NHD - Racen bij de Grand Prix van Wognum Wognum

Racen bij Grand Prix van Wognum

Ga de strijd aan op PietSpeedWay bij JC Everland

WOGNUM De Grand Prix van Wognum beleeft de 35e editie van 11 tot en met 13 januari. Op de grote 6-baans PietSpeedway kunnen coureurs van jong tot oud gratis weer racen met door de organisatie ter beschikking gestelde miniatuurauto's. Jongerenvereniging Everland is Wognum is in dit tweede weekend van januari weer The Place to Be of beter gezegd The Place to Race.

Als Jordy Benard dit jaar tijd kan vrijmaken om Job te verslaan, is de wisselbeker definitief voor hem. Maar, als Job Zuiver wint... dan verhuist de beker naar hem.

Het racen begint vrijdagavond 11 januari vanaf 19.30 uur met AGIO, bedoeld voor oud-racers, maar ook voor de 'oudere jongeren', de Boenluif/Bar Gezellig/ Everland bezoekers van vroeger.

Zaterdag 12 januari zijn er vanaf 10.00 uur races voor de jeugd van de basisschool, inschrijven en trainen tot 13.00 uur. waarna wedstrijden en finales (deze laatste zijn om ongeveer 17.00 uur)

Het raceweekend wordt op zondag 13 januari afgesloten. Vanaf 10.30 uur zijn er races voor alle leeftijden inclusief ervaren junioren die zaterdag ook hebben gereden hebben.

Inschrijven en trainen tot 13.00 uur, waarna wedstrijden en finales.

Er is een maximum aan het aantal deelnemers maar organisatie probeert iedereen te laten rijden. Entree en deelname is gratis. Deelnemers hoeven geen eigen auto's mee te nemen en aan de bar zijn consumpties verkrijgbaar (zaterdag alcoholvrij. zondag uiteraard niets onder de 18). Etenswaar kunnen mensen beter zelf meenemen.

Waar geracet wordt, zijn prijzen te verdienen. Voor iedereen is er een herinneringsvaantje en op zaterdag en zondag zijn er bekers voor de finalisten en prijzen ter beschikking gesteld door de sponsors. Ook op de AGIO avond gaan de winnaars niet met lege handen naar huis. Voor de winnaar op zondag is de wisselbeker. Op alle drie race dagen is de hoofdprijs VIP Paddock tickets van de Gamma Racing Days in augustus 2019 ter beschikking gesteld door JR Motorsport.

De Grand Prix van Wognum wordt mogelijk gemaakt door meerdere sponsors.

Wie volgt vrijdag Raymond Veeken op bij de AGIO avond? Wie zal zaterdag Ties Mol bij de junioren en op zondag de supersnelle Job Zuiver verslaan? Jongerenvereniging Everland bevindt zich op de (auto) Sportlaan 13 in Wognum. naast sv Spartanen en Cultureel Centrum het Trefpunt. Kijk voor het laatste nieuws en uitslagen op www.pietspeed.nl (ook op You Tube)

11-01-2019 - Laat anderen fout laten maken bij Grand Prix

Laat anderen fout laten maken bij Grand Prix

Jannelies Blommaert

Wognum * Al veertig jaar bouwt Piet Blaauw samen met zijn maat Nico Braas de raceauto-modelbaan op bij Jongerenvereniging Everland. Dit weekend kan iedereen weer meedoen aan de strijd om de wisselbeker tijdens de 35e Grand Prix van Wognum. "Er zitten talenten tussen."

Het begon allemaal in 1978, toen JC Everland een modelbouwdag organiseerde. Blaauw, die als hobby autoracebanen verzamelde, werd gevraagd zijn baan op te zetten. Dit is uitgegroeid tot het bekende evenement 'PietSpeedway'. Van vandaag tot en met zondag kunnen jonge en oudere coureurs gratis racen met de beschikbare miniatuurauto's. Blaauw: "De baan telt zes geulen. De binnenste vier worden gebruikt om te racen tegen elkaar. Op de buitenste zetten we weleens een ambulance of een safetycar die meerijdt. Net echt." De coureurs hebben ieder een regelaar in de hand om hun auto sneller of langzamer te laten rijden. Elke deelnemer racet vier keer. "Er vliegt er regelmatig één uit de bocht, maar door omstanders wordt de auto er snel weer opgezet. Het gaat om de gezelligheid, al is het ook altijd spannend."

Vrijdagavond om 19.30 uur is het de beurt aan de 'oudere jongeren'. "Gewoon voor de lol." Zaterdag vanaf 10 uur vinden de races voor de basisschooljeugd plaats. Inschrijven kan ter plekke, oefenen kan tot 13 uur en hierna zijn de wedstrijden en finales. Zondag vanaf 10.30 uur kan iedereen deelnemen, inclusief de junioren van zaterdag. Alle deelnemers krijgen een vaantje als herinnering. Zaterdag krijgen de snelste vier kinderen een prijs. Voor de zondag is er een wisselbeker te winnen. Er zijn (gesponsorde) chips, gevulde koeken en ranja. En: op alle drie race-dagen is de hoofdprijs vip-Padocktickets van de Gamma Racing Days in augustus 2019, ter beschikking gesteld door J R Motorsport. "Veel deelnemers blijven de hele dag hangen om te kijken. Iedereen heeft er lol in, ikzelf ook. Hoe je kunt winnen? Tja, het is een behendigheidsspel. Rustig blijven en anderen de fouten laten maken, is mijn advies. Goed je snelheid doseren. Sommigen hebben het zo in de vingers. Kom vooral proberen, de entree en deelname zijn gratis."

Meer informatie: www.pietspeed.nl.

Bron: NHD, 14 januari 2019

Weten hoe hard je in elke bocht kunt gaan

Weten hoe hard je in elke bocht kunt gaan

Irina Hoffer

Wognum * Op een ondergrond van pallets, met daaroverheen een plastic zeil, is in Jongerencentrum Everland in Wognum de tweeëntwintig meter lange en zes geulen brede Fleischmann racebaan van Piet Speed (Piet Blaauw) opgezet. In vier geulen razen kleine Eendjes en Kevers rond, de raceauto's die Piet en zijn team zelf maken. De auto's hebben ieder een herkenbare kleur: rood, groen, wit en blauw. Achteraan in de ruimte staan vier kinderen met een regelaar in hun hand. Ze hebben alleen oog voor het autootje dat ze zelf besturen. Geconcentreerd volgen ze met hun ogen de route, terwijl ze met hun hand de regelaar inknijpen en loslaten. De Grand Prix van Wognum is in volle gang.

Regelmatig vliegt een autootje dat te snel gaat uit de bocht. Gelukkig zitten op strategische plekken kinderen vlak naast de baan, die een handje helpen, Ze zetten zo'n autootje snel weer in de juiste geul op de baan, zodat deze meteen verder kan racen.

Kevin Ursem (12) legt uit wat je als coureur moet doen. "Je moet zeventig rondjes rijden om in de finale te komen. Hiervoor moet je vier keer drie minuten racen. De rode auto vind ik het moeilijkst want die heeft veel binnenbochten. Daarmee moet je rustig rijden." Zoë Kaldenbach (11) vindt juist de witte auto het moeilijkst omdat die er in de binnenbocht na het lange stuk snel uitvliegt. Volgens haar draait het om een goede tactiek. "Je moet je concentreren op je autootje en in elke bocht weten hoe hard te kunt gaan."

Gelijke kansen

Elke drie minuten wisselen de coureurs van autootje en baan. "Zo hebben ze gelijke kansen", vertelt Piet.

"Ieder autootje is anders en het scheelt op welke baan je rijdt. Belangrijk is de hand-oog coördinatie. En je moet rustig blijven, goed doseren." Piet ziet wel een aantal talenten die kans maken op de finale. "Maar er zijn altijd verrassingen. Als iemand zijn zenuwen niet in bedwang kan houden, wint iemand anders."

Samen met Nico Braas organiseert Piet sinds 1978 deze Grand Prix van Wognum. Dat jaar kwamen ze met een racebaan naar het jongerencentrum, tijdens een modelbouwdag. Vanaf die dag is de traditie geboren. Dit jaar alweer voor de vijfendertigste keer: drie dagen lang racen voor jong en oud met prijzen in verschillende klassen.

De animo voor het jaarlijkse racefestijn is groot. Nick Boots wint in de A- finale, terwijl Kane Rood winnaar wordt van de junioren. Kane Rood wordt tijdens de grote finale op zondag tweede. Die strijd wordt gewonnen door Rick Schirrmann.

Jeugd geniet volop met Grand Prix van Wognum