Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

Bron: NHD, 9 januari 2020

NHD 9 januari 2020 Jeugd is er al sneller in thuis

Bijschrift bij de foto: Vliegt een van de race-auto's tijdens de Grand Prix uit de bocht, dan wordt hij snel weer op de baan gezet. ARCHIEFFOTO

'Jeugd is er al sneller in thuis'

Voor 36e keer Grand Prix in Wognum o Jonge winnaars rijden op slotdag oudere deelnemers zoek

Judit de Redelijkheid j.de.redelijkheid@mediahuis.nl

Autosport is flink aangewakkerd door de prestaties van Max Verstappen, hot in Nederland. En daar spint ook het evenement in Wognum garen bij. "Het is niet zo dat er opeens duizend mensen komen, hoor", zegt de 62-jarige Piet - 'Speed' - Blaauw. "Dat willen we ook niet. Maar je merkt dat het leeft. Met name nu de Grand Prix in Zandvoort eraan zit te komen." Blaauw, die samen met zijn zoons Maurice en Sjors, Nico Braas en jongerenvereniging Everland de organisatie in handen heeft, lacht. "Bij ons kunnen ze kijken hoe het moet. En een voordeel: wij hebben niet zoveel parkeerproblemen."

Uit de buurt

Over het hele weekend - vrijdag komen de oud-racers en 'oudere jongeren' in actie, zaterdag zijn de basisschoolkinderen aan de beurt en de zondag is voor alle leeftijden - trekt de Grand Prix van Wognum meestal tussen de 125 en 150 deelnemers. "Veelal hier uit de buurt. Vooral het competitieve aspect spreekt aan. Als je die regelaar in je handen hebt en de strijd aangaat met drie andere auto's, wil je gewoon winnen. En de sfeer die er rond de baan hangt maakt het ook leuk. De aanmoedigingen, het gejuich, de racegeluiden die we afspelen. We maken er echt een spektakel van."

Dat er tegenwoordig door de jeugd vooral op computers geracet wordt, maakt het enthousiasme om een keer per jaar op een ouderwetse Fleischmann-racebaan de autootjes rond te laten gaan er niet minder om. "Het is ook juist een voordeel", aldus Blaauw. "Je merkt dat ze er sneller in thuis zijn, omdat ze die vingervaardigheid al hebben van die computerspelletjes."

Sommige deelnemers hebben bovendien al even geoefend. "Ik ken er een paar in het dorp die speciaal voor de Grand Prix hun baan weer hebben opgebouwd. Zodat de kinderen het alvast kunnen uitproberen. En je ziet sowieso wel weer dat mensen een racebaan hebben thuis. Alleen niet meer zo groot als vroeger."

Nieuwe autootjes

Op de laatste dag zijn er ook oudere deelnemers die met de door de organisatie zelfgemaakte autootjes ("Ze gaan een paar jaar mee en we hebben nu weer vier nieuwe gemaakt") in de weer gaan, "Maar die worden vaak zoek gereden door de kleintjes die op zaterdag al gewonnen hebben", vertelt Blaauw met een grijns." Zij mogen op zondag ook meedoen en staan hier vaak dan al heel vroeg voor de deur."

Het is de bedoeling dat er na de 36e editie nog veel meer afleveringen volgen. Waarbij Blaauw nog een extra reden heeft om het bijltje er voorlopig nog niet bij neer te gooien. "Ik word in april voor het eerst opa", klinkt het trots. " En mijn kleinzoon moet hier natuurlijk straks ook met zijn vrienden aan mee kunnen doen."

Achtergrond Bijzondere hoofdprijs

Deelnemers aan de Grand Prix van Wognum, dit weekend in jongerencentrum Everland, hebben iets om voor te strijden. Hoofdprijs op alle drie de dagen is een dag meedraaien, naast een ervaren coureur, tijdens de oefeningen bij de racelicentie cursusdag op Circuit Zandvoort,

Bron: NHD, 13 januari 2020

2020 NHD - GP Wognum weer feest voor behendige jeugd

Winnaars van elke racedag rijden op circuit Zandvoort mee in sportwagen

GP Wognum weer feest voor behendige jeugd

Theo Groot

Wognum - Hij speelt een spelletje en loopt rond met een Max Verstappen-pet op het hoofd. Zaterdag won Kane Rood bij de basisscholieren, nu, zondagmiddag gaat hij weer voor de winst in de Grand Prix van Wognum. "Ik weet niet of ik wel win nu. Er doen nu ook groteren mee, he", zegt hij bescheiden.

Hij had zaterdag extra getraind op de grote baan in Jongerencentrum Everland, waar alweer de 36e editie wordt verreden. Ook nu is hij bij de kinderen die geduldig in de rij staan en op hun beurt wachten om even drie minuten in te rijden.

Als de organisatoren Piet 'Speed' Blaauw en Nico Braas het startsein geven is Kane meteen aan de beurt, samen met zijn broers Nout en Finn en Wout Hogerwerf. Kane pakt meteen de leiding, hoewel de autootjes alle vier bij elkaar in de dezelfde ronde blijven.

Wisselen

Na drie minuten wisselen de jongens van kleur. Ze krijgen een andere 'gashendel' en het autootje met hun nieuwe kleur wordt op de plek gezet van het karretje waar ze de eerste manche mee reden.

Ze rijden dus met alle vier de autootjes in alle vier de banen. "Zo is het altijd eerlijk, soms is een autootje net iets sneller. En ze zitten niet steeds naast dezelfde buurman in de baan. Vrijdag gebeurde het regelmatig dat de een de ander buiten de baan zwiepte", vertelt Piet Blaauw.

Hij stond 36 jaar geleden al aan de basis van het jaarlijks evenement, waarvoor hij aanvankelijk zijn eigen Fleischmann-baan afbrak en in Everland weer opbouwde. Nu is het een aparte baan die samen met de zoons Maurice en Sjors wordt neergelegd.

Nico is druk bezig met de computer die nauwkeurig het aantal ronden en de rondetijden bijhoudt. Hij zorgt er ook voor dat de autootjes voor elke manche weer op de juiste positie in de baan komen.

Veel finales

Meteen al in de eerste groep zet Kane de zaak op scherp en laat hij zijn autootje precies de 83 rondjes volmaken. "We rijden straks veel finales, dat is leuk. De kinderen moeten zo veel mogelijk rijden. En ze kunnen thuis zeggen dat ze de finale hebben gehaald." Ondertussen wordt iedereen goed verzorgd met gesponsorde chips, koek en limonade. De winnaar van elke racedag, vrijdagavond was het voor de ouderen, mag op het vernieuwde circuit van Zandvoort meerijden in een sportwagen.