Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

Bron: NHD, 9 januari 2020

NHD 23 januari 2023 Nieuwe aanwas en vertrouwde racepret

Bijschrift bij de foto: In opperste concentratie laten de deelnemers de autootjes over de racebaan gaan. FOTO MARCEL ROB

Nieuwe aanwas en vertrouwde racepret

Judit de Redelijkheid

Wognum ⋅ Onder de grote Max Verstappen-pet beginnen zijn ogen te stralen. Glunderend rent Daan Veeken (9) na zijn eerste optreden tijdens de Grand Prix van Wognum naar zijn vader Raymond toe. "Ging goed he", zegt de 37-jarige inwoner van Wognum, die zelf vroeger ook prima uit de voeten kon met de miniatuurauto's van Piet Blaauw.

Het is een vertrouwd gezicht in jongerencentrum Everland. Drie jaar na de laatste editie van het altijd drukbezochte evenement heeft de jeugd van Wognum zich zaterdag weer rond de autoracebaan van 'Piet Speed' geschaard. Na wat oefenrondjes in de ochtend, barst om één uur de 37e GP van Wognum los.

Virus

Ook de 9-jarige Daan Veeken behoort tot de deelnemers. Enthousiast gemaakt door vader Raymond, die zelf twintig jaar terug een aantal keer de wisselbeker omhoog mocht houden in het knusse gebouw aan de Sportlaan. "Het is echt een virus", vertelt hij. "Zelf was ik ook een jaar of tien toen ik hier voor het eerst meedeed. Het begon ooit door een oom van mij die een racebaan had. Daar ging ik vaak logeren en dan waren we altijd aan het racen. En ik ben nooit meer gestopt."

Uiteindelijk overgestapt op het 'echte werk' in de stockcar, heeft hij thuis ook nog steeds een miniatuurbaan. "Die leggen we af en toe neer. Vorige week zondag nog, om alvast een beetje te oefenen." Want zoon Daan stond te popelen om zijn opwachting te maken tijdens de Grand Prix. "Hij was meteen verkocht. En onze dochter vindt racen ook leuk. Zij moest nu alleen naar zwemles. Of ik Daan nog tips heb gegeven? Niet teveel crashen. Zo constant mogelijk proberen door te gaan. Daar heeft hij wel naar geluisterd, want het gaat best aardig." Zo aardig zelfs, dat Daan bij de jeugd de finale haalt en die ook nog eens wint. Een dag later is het de beurt aan de overige liefhebbers. Ook zij vermaken zich, met Finn Rood uiteindelijk als winnaar, opperbest. Tot tevredenheid van Piet Blaauw, die wordt bijgestaan door zijn zoons Sjors en Maurice, Nico Braas en de vrijwilligers van het jongerencentrum. "Ik vond het best een beetje spannend of iedereen wel weer zou komen", geeft Piet toe. "Zijn we niet vergeten? Omdat het door corona al drie jaar geleden is dat we de laatste GP organiseerden. Voor hetzelfde geld is de lol er vanaf in het dorp." Maar meteen vanaf vrijdag, als de 'oudere jeugd' mag aftrappen en Ramon Baart wint, is het al druk. "En alles deed het gelukkig", zegt Piet met een grijns. "Ik heb de auto's thuis af en toe even laten draaien, maar een kwartiertje is toch anders dan een paar uur achter elkaar. Zaterdag ging er wel af en toe wat stuk, maar dat lossen we altijd wel weer op." Zoals vanouds.