Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Uit de Krant

IJzig kalme Robin Stam regeert als een vorst en glijdt naar de overwinning!

Het was de 25e editie, dat zal een ieder wel duidelijk zijn geweest en juist daarom deden rijders en publiek nóg meer hun best: er moet natuurlijk ook een 26e editie komen. Want dat verdient dit evenement gezien de warme belangstelling en het enthousiasme van de rijders. Ja, er was concurrentie van de schaatstochten maar de echte liefhebbers kwamen allemaal opdagen.

In Everland was het warm en zelfs zonnig, want daarin werden Nico Braas en Piet Blaauw gezet in verband met dit jubileum. Namens Everland overhandigden Rob, Annabel en Ronald hen een prachtige, overheerlijke foto-taart, bloemen en cadeau´s en natuurlijk een woordje. 25 jaar opbouwend en baan(af)brekend werk. Team Pietspeed werd hierdoor zeer verrast en voor even verstomden de motoren. Later dat weekend kwamen er zelfs geschenken uit het publiek, nu werden ook Piet en Nico zelf daar stil van.

Huldiging Piet en Nico

De GP van Wogum dient als voorbeeld voor het Formule 1 circus: dit jaar was er een nachtrace in Singapore, met verlichting maar dat doen wij al jaren! Nico Braas is er zelfs (als adviseur?) naar toe geweest.

Het parcours was al ruim van te voren neergezet omdat er al op woensdag en vrijdag gereden kon worden, en ook nu weer waren er listige bochten en uitdagende rechte stukken uitgedacht, mede bedacht door de ervaren GP winnaar Sjors (omdat Pietspit had gekregen tijdens de opbouw…)

Ja, het lag er geslaagd bij en er was zelfs een zwart wit geblokt tafelkleed voor de wedstrijdleiding met vlaggetjes in stijl, posters enz.

Tja, dat hoort een beetje bij 25 jaar.

Agio avond

PietSpeed Logo

Op woensdagavond werd de AGIO - " Auwe Garde in Opspraak" - avond gehouden, in principe voor oudere jongeren die " vroeger" ( begin tachtiger jaren) deze dinsdagavonden in het oude boenluif bezochten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd en daarom waren er ook nog enkele andere oudjes uit de omgeving op komen dagen en ze vonden het leuk. Erg leuk. De bouwvakkers onder hen hadden toch vrij en dus kon de organisatie wat langer doorgaan. Er werd gestreden om de zogenaamde Granny Award, maar de inhoud daarvan werd angstvallig tot de finale geheim gehouden. Uiteindelijk bleek deze award niets minder dan een heuse rollator racebaan; in plaats van auto´s wordt er gereden met rollators met elektro motor waarachter een oude oma duwt. De strijd in de finale werd hierdoor alleen maar heviger en uiteindelijk bleek René Schoutsen een afgetekende winnaar. Hij was vroeger al goed, en nu nog steeds.

Race of Champions

Op vrijdag dan de Race of Champions, tussen de oud kampioenen. Nico Groen, Peter Romein en Sjors Blaauw deden daaraan mee als Multi- winnaars en streden tegen o.a Corron Hoogwerf, maar ook tegen recente winnaars waaronder Maurice (2006).

Race of Champions

Ook hier de rollator racebaan, die door Sjors gewonnen werd en daarmee definitief afrekende met de mare dat zijn vader hem altijd liet winnen: vader PietSpeed werd slechts derde. Sportief gaf Sjors de prijs direct door aan een deelnemer die over kleine kinderen in zijn omgeving beschikt zodat de baan gebruikt kan worden. Ooit werd zo de eerste prijs uit de beginjaren (een modelvliegtuig) maar liefst 3 maal weggeschonken aan telkens de volgende winnaar, onder de voorwaarde dat er toch maar een volgende GP zou komen.

Junioren

Dan, de GP voor de junioren van de basisschool, op zaterdag. We waren benieuwd naar de nieuwe namen want na de editie 2006 hebben als het goed is een flink aantal toenmalige deelnemers deze school verlaten. Nu, dat viel mee want ondanks het schaatsweer stonden enkelen al ruim vóór de openingstijd voor de deur met het risico op bevriezing. Een kleine 35 racers bevolkten de baan en na 3 uur training (en vermaak op de spelcomputers) werd met de voorrondes gestart. Technisch was het nu mogelijk om elke baan afzonderlijk te regelen met stroom waardoor alle auto´s even snel waren. Ja, volgens Piet en Nico. Maar, voor sommige auto´s moest je over bijzondere gaven beschikken om dat waar te kunnen maken, en de toppers lukt dat. Onder die 35 deelnemers bevonden zich maar liefst 22 toppers die snel genoeg waren voor het fameuze finale systeem: de langzaamste 4 (van die 22) starten in een "G" finale, en alleen de winnaar stoomt op naar de "F" finale: hiervoor zijn de nrs 16 t/m 18 direct geplaatst. De winnaar van "F" gaat naar "E" enz. Uiteindelijk wordt in de "A" finale in 12 minuten gestreden om de hoofdprijs, op zaterdag een prachtige beker en op zondag daarnaast de wisselbeker.

Prijswinnaars Junioren

En, er was voor iedereen een vaantje, een prachtig key cord met sleutelhanger (ter beschikking gesteld door een bank) en voor de finalisten een heuse F1 Toyota poster. De verliezers in de "B" werden beloond met een echte F1 Renault cap (waar coureurs Alonso en Piquet ook mee lopen)

Het was een feest; elke 3 minuten krijg je bij de GP een andere baan (bij ons geen kredietcrisis, banen voor het oprapen!) + bijbehorende auto. Baan en auto zijn aan de kleuren te herkennen en slechts een enkele keer bleek een rijder een hele manche naar de verkeerde auto te hebben gekeken waarna deze toch nog tweede werd..

Uiteindelijk moeten er dan 4 rijders/sters naar die finale en dan gaat het er om: wie heeft de sterkste zenuwen? Wij vonden met name Liza Dekker heel sterk rijden en deze dame stoomde overtuigend op van de C finale naar de A finale. En, als je dan lekker warm bent dan is het voor die andere snelle jongens een hele klus om deze dame de baas te worden. Maar toch lukte dat uiteindelijk de kleine Bas van Diepen: in allerlaatste heat wist hij te profiteren van een uitvlieger van Lize en ging met de zege strijken. Heel verdiend omdat hij het hoofd koel hield, en verrassend door de volzinnen die hij foutief inzettend publiek tijdens het rijden naar het hoofd wierp ("blinde kip kijk uit je doppen") hetgeen bijna een gele kaart opleverde. De snelste rondetijden waren duidelijk voor Lize, alle lof voor haar maar het leverde slechts een tweede plaats op in haar laatste jaar bij de jeugd. Daarna volgden Jaap Overboom en Mark Dekker. De volledige uitslagen kun je ook vinden op deze prachtig gekleurde website.

Senioren

Maar er kwam ook nog een zondag, en ook hier weer Plastic Fantastic: de plastic bovenkantjes op de ijzeren bodems hadden zaterdag al hun kwaliteiten bewezen, maar op zondag kwamen er in de finales toch wat scheurtjes in het imago van de onfeilbare Pietspeed auto´s: enkele versnellingsbakken sneuvelden en dit werd met de reserveauto´s opgevangen. Het geeft altijd wat extra spanning bij de rijders maar voor-of nadeel van dergelijke reparatie´s worden altijd gecompenseerd.

Ook op zondag weer een flinke opkomst, een deel van de rijders van zaterdag mocht ook op zondag weer meedoen maar daarbij voegden zich nog vele anderen. Sommige zaterdag rijders (dat zijn dus géén zondagsrijders!) hadden die nacht van opwinding nauwelijks geslapen en onder degenen die dat wel deden sliep een enkeling met het key cord en vaantje om de nek. Zo hoort het ook.

Op zondag dus alle leeftijden en dat gaf soms een leuke mix langs de baan. Op het grote scherm werden weer racefilms voor jong en oud (wedstrijden uit o.a. 1966 en 1967) getoond, met racegeluid en natuurlijk hadden de jongens van Pietspeed weer overal commentaar op…..

Uiteindelijk kwam ook hier weer een flink aantal rijders in de finales terecht en waren in dit geval 2 halve finales, met in totaal 8 rijders (de rijdsters waren helaas al uitgeschakeld) nodig om de laatste 4 te bepalen. Het werd zelfs één halve finale met vader en zoon Ed en Bas van Diepen, die allebei uitgeschakeld werden. De junior Bas won zelfs van Pa .In de andere halve finale (nee, geen 1,5 finale) stond bijvoorbeeld Ramon Baart die in 2006 de zege nipt aan Maurice Blaauw moest laten. Ook nu kwam hij deze Maurice weer tegen op zijn pad en ondanks de " handicap" -bij elke manche van 3 minuten moest hij een aantal seconden wachten- wist Maurice de finale te halen. Samen met Raymond Veeken, Robin Stam en de junior Jordy (JJ) Benard moesten zij uitmaken wie weer 1 jaar de wisselbeker op de kast mag zetten. Raymond deed dat al eerder in 2001 en 2005, en Robin in 2002; Maurice is de titelverdediger van 2006 en JJ is dit nog niet eerder gelukt.

Senioren

Elke 3 minuten kreeg JJ een voorsprong van 3 seconden, dan gingen Robin en Raymond van start en weer 3 seconden daarna Maurice.

Het was direct al spannend en er waren heel weinig crashes, ook Jordy liet zien waarom hij in deze finale thuishoort. Klasse. Zij aan zij werd gestreden en toen.. begaf de transmissie van de blaauwe Volkswagen Kever het. Snel werd een vervanger op de baan gezet, maar Maurice verloor hierdoor wat aan tijd en concentratie. Ook dit laatste werd echter gecompenseerd en op ging het naar de derde manche. Nog geen duidelijkheid. Robin ruim op kop, maar dat zegt niets: Raymond moest nog met de bloedsnelle rode auto. Maurice lag al iets te ver achter, maar je weet het nooit met hem: hij kan prachtig pieken. De laatste 3 minuten, 2, 1 minuut, Raymond loopt zienderogen in maar de klok is meedogenloos: bij precies 12 minuten gaat de stroom van de baan en zie: Robin eindigt met minder dan 1 meter voorsprong op Raymond, hetgeen te wijten lijkt aan slechts 1 uitvlieger van laatstgenoemde: want qua snelheid was hij de meerder van Robin: op alle banen de snelste tijd!

Een heel blije Robin neemt de beker voor 1 jaar mee naar huis, een toch tevreden Raymond die zijn kameraad Robin toevoegt dat dit wat hem betreft ook maar voor 1 jaar maximaal is en Maurice die sportief toegeeft dat hij ook zonder de handicap niet gewonnen had tegen dit ijzersterke duo.

Prijswinnaars Senioren

En Jordy, die genoot van het feestgedruis en hoort natuurlijk teleurgesteld te zijn maar ook hij ging goedgevuld naar huis met beker en F1 cap en met de wetenschap dat hij met zijn jeugd de toekomst heeft.

25 jaar GP Wognum lijkt een sprookje voor vele deelnemers (maar sprookjes bestaan niet?), je bent een echte Grand Prix coureur voor ´n weekend.

En zij raceten nog lang en gelukkig…op naar 26 jaar.

Uitslagen Junioren

A-Finale

1 Bas van Diepen
2 Liza Dekker
3 Jaap Overboom
4 Mark Dekker

 

B-Finale

1 Liza Dekker
2 Luuk Houter
3 Bram Deen
4 Ton Seinen

 

C-Finale

1 Liza Dekker
2 Jordy Benard
3 Dieter Blank
4 Sjors Komen

 

D-Finale

1 Dieter Blank
2 Nick Bleeker
3 Luke van der Lee
4 Stijn Harder

 

E-Finale

1 Dieter Blank
2 Danny Romein
3 Marijn Ruiter
4 Tom Schneider

 

F-Finale

1 Danny Romein
2 Joost Sneiders
3 Rob Seinen
4 Jelle Stam

 

G-Finale

1 Danny Romein
2 Mark Bekkenutte
3 Iris Bleker
4 Gijs Roozendaal

Uitslagen Senioren

Finale

1 Robin Stam
2 Raymond Veeken
3 Maurice Blaauw
4 Jordy Benard

 

1e halve finale

1 Raymond Veeken
2 Jordy Benard
3 Bas van Diepen
4 Ed van Diepen

 

2e halve finale

1 Robin Stam
2 Maurice Blaauw
3 Ramon Baart
4 Jaap Overboom

 

C-Finale

1 Maurice Blaauw
2 Bas van Diepen
3 Marcel Pijper
4 Stef Smit

 

D-Finale

1 Marcel Pijper
2 Celine Karsten
3 Cas Boukens
4 Tom Seinen

 

E-Finale

1 Tom Seinen
2 Frank Rood
3 Ronald Schouten
4 Rob Seinen

 

F-Finale

1 Tom Seinen
2 Stefan Fischer
3 Glenn Dekker
4 Miquel Peters

Uitslagen Agio Avond

A-Finale

1 Rene Schoutsen
2 Hans van der Gulik
3 Cor Komen
4 Edwin van Diepen

 

B-Finale

1 Hans van der Gulik
2 Donald Schneider
3 Peter van Diepen
4 Ad Bakker

 

C-Finale

1 Ad Bakker
2 Frank Boots
3 Dirk Dekker
4 Edwin Warmer

Race of Champions

A-Finale

1 Sjors Blaauw
2 Maurice Blaauw
3 Piet Blaauw
4 Raymond Veeken

 

B-Finale

1 Maurice Blaauw
2 Robin Stam
3 Peter Romein
4 Nico Groen

 

C-Finale

1 Maurice Blaauw
2 Nico Braas
3 Martijn van Etten
4 Michiel Blauw

 

D-Finale

1 Michiel Blauw
2 Boris Hartnack
3 Ronald Schouten
4 Corron Hoogewerf

 

E-Finale

1 Ronald Schouten
2 Justin Trampe
3 Stefan Loos