Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Uit de Krant

Bezint eer men gewint

PietSpeed Logo

Het was zoals gewoonlijk weer een weekend in januari en er moest eigenlijk geen voetbal zijn maar stiekem werd dat toch gedaan. Er was in ieder geval geen school, want die gaat pas op 11 januari open. En er was natuurlijk weer een Grand Prix in een hal die in dit weekend met recht het predicaat Top Autosport Hal West Friesland verdiende, afgekort "Everland" en natuurlijk hebben we het hier over de GP van Wognum.

Posten GP Wognum 2012

Allereerst werden we ook dit jaar weer spontaan bedeeld met presentjes en prijzen, die door de sponsors met liefde aan de rijders werden toegekend. JR Motorsport het racing team waarin Joost en Cor Ursem zo'n grote rol spelen. Alle (!) winnaars van Agio, zaterdag en zondag kregen 2 VIP kaarten voor de Gamma Racing Day in Assen.

Strijd op de baan

Cartal, vertegenwoordigd door de vader van de jonge racer Jordy Benard. Leuk was het dat Frank Bédorf, mede eigenaar, dit weekend Prins Carnaval werd en de naam Prins Bédo de 1e uitkoos. In zijn medaille is een zwart/wit geblokte vlag verwerkt want Frank is in zijn vrije tijd óók autocoureur zodat we ons geen mooiere combinatie konden voorstellen. Een mooi carnaval toegewenst!

Limonade op zaterdag

Bleeker Bouwservice: Gerard trakteert de jeugd op zaterdag wederom op ranja, een geweldig gebaar. Heel hartelijk bedankt allemaal, namens de winnaars en dat was eigenlijk: iedereen.

Finalisten Junioren

Junioren

Uit benarde situatie naar winst

Ritme is alles, zeker bij slotracen. Dat bewezen de bijna vijftig basisscholieren bij de Grand Prix van Wognum op zaterdag. Die wetenschap knoopten ze goed in hun oren na de adviezen van vorig jaar en dus stond onrustige menigte al vroeg voor de poorten van J.C. Everland.

Ritme is alles, dus moest er getraind worden. Veel getraind worden. Omdat iedereen heel veel ritme op had gedaan, viel daar het verschil niet meer te maken. Dus werd er in de voorrondes gekozen om te selecteren op snelheid. Slechts zes minuten kregen de jonge Sebastian Vettels de kans om zich te plaatsen voor de finales.

Dat lukte iedereen. Want iedereen plaatste zich voor de finales. Sommigen direct voor de halve finale, anderen moesten eerst in de H-finale aantreden. En daar bleek opnieuw: Ritme is alles. Op pure snelheid was de dag van Glenn Kuitert al snel voorbij. Nee, hij was meer de man van de lange adem. Een adem die maarliefst 36 minuten zou duren. In de H-finale bleek hij de sterkste en dus kwalificeerde hij zich voor de G-finale. En, inmiddels goed gewend aan de perfect geprepareerde VW Kevers en Lelijk Eenden, stoomde hij door naar de F-finale.

Maar liefst 2 manches overleefde de rappe man uit Almere alvorens hij werd gestuit door Tom Schneider. Maar zijn Waterloo vond hij niet zonder slag of stoot. Tom zat er direct lekker in en bewees opnieuw dat ritme alles is. Want gesteund door zijn prima prestatie in de F- finale bleek hij ook de sterkste in de twee volgende wedstrijden. Zonder problemen plaatste hij zich voor de halve finales.

En ook daarin had hij weinig moeite om zijn concurrenten de baas te zijn. Zo was de man die in de voorrondes amper potten kon breken nu ineens een gegadigde voor de titel. Wie kon hem nog stoppen, hij had al een uur de handregelaar bediend terwijl concurrenten Jordy Benard, David Grimbergen en Job Zuiver koud in de finale stonden.

Maar in die eindstrijd bleek ook kwaliteit en concentratievermogen essentieel te zijn om een topprestatie neer te zetten. David kon in die finale het ritme niet pakken en werd knap vierde. En Job, zoon van oud GP van Wognum held Bas Zuiver, en ook als twee druppels water op hem lijkend, had wel ritme maar kon dat net niet goed omzetten in snelheid waardoor voor hem de laatste trede op het podium wachtte.

Nee, de eindstrijd was een prachtig duel tussen Jordy en Tom waarin de beste papieren in eerste instantie voor Tom waren. Alleen na een uur volle bak racen was het concentratievermogen wat achteruit gegaan. De foutjes namen toe, terwijl Jordy constant bleef rijden. Uit een benarde situatie knokte hij zich terug om zich voor het tweede jaar op rij tot kampioen van Wognum bij de basisscholieren te kronen. Chapeau Jordy.

Senioren

Terror naar de troon

Angst komt met de jaren. Angst om de bocht uit te vliegen, Angst om in te halen, Angst om een foutje te maken. En angst maakt je sowieso niet sneller. Dus logischerwijs deelden de 'jongere' oudjes de lakens uit op de zondag van de Grand Prix van Wognum.

Ze waren er wel hoor. Al op de Agio avond. De mannen van weleer. Misschien wel vergane glorie. Een enkeling probeerde zich nog te meten met de top. Zo was er een spannende manche met vier vrouwen die probeerden hun kroost de loef af te steken. Een eervolle vermelding leverde het niet meer op. Zeker geen plaats in de finales.

Die was eventueel wel weggelegd voor Ed van Diepen. Maar hij koos eieren voor zijn geld nadat hij in de voorrondes al werd afgetroefd door zijn zoon Bas. Nou was dat geen schande, Bas haalde uiteindelijk de finale, maar we hadden wel iets meer lef verwacht van de echte ouderen. Aan de bar en op vrijdagavond lieten ze zich gelden, maar waar waren ze op zondag? Bijvoorbeeld oud-winnaars Ramon Baart, Raymond Veeken en Robin Stam? Bij hen zit de sleet er nu toch nog niet op?

Gelukkig maakten de spannende races het ontbreken van de nestors meer dan goed. Zo was daar die halve finale waarin Jordy Benard, de glorieuze winnaar van zaterdag, het aan de stok kreeg met titelkandidaat Jaap Overboom. In twaalf minuten bleven ze elkaar continu bestoken met snelle rondetijden. Zelfs in de laatste heat wisselden ze nog regelmatig van koppositie. Uiteindelijk bleef Jordy Jaap nipt voor. Toch viel de sensatie mee want beiden kwalificeerden zich voor de finale.

Net als Bas van Diepen, gesteund door de winst op zijn pa, en Tom Seinen die zich knap opwerkte vanaf de D-finale. In de grote finale, gadegeslagen door een twintigtal fans, keerden de kansen in de eerste negen minuten ieder rondje. Dan lag Tom op kop, dan nam Jaap de leiding, dan mocht Jordy zich virtuele winnaar noemen. Alleen Bas van Diepen miste de slag in de beginfase. Enkele uitvliegers met de witte auto werkten in zijn nadeel. In het vervolg was zijn inhaalrace indrukwekkend genoeg om een derde plek te veroveren. Voor Tom die al zijn inspanningen in de voorgaande manches moest bekopen.

De strijd om het goud ging tussen Jordy Benard en 'Terror' Jaap Overboom. Laatstgenoemde moest voorkomen dat Jordy de 'dubbel' greep. Dat het spannend zou worden, bewezen ze al in de halve finale. Die helaas niet overtroffen werd in de finale. Tot en met minuut 9 hielden beide coureurs elkaar aardig in evenwicht. Daarna bleek 'Terror Jaap', zoals hij liefkozend genoemd wil worden, echt de snelste. Jordy kon zijn buurman niet meer aanvallen en dus steeg 'Terror' naar de troon.

Agio avond

Voor oud-racers die de jeugd een kans gunnen en voor oud-racers die van de jeugd geen kans krijgen, dat is zo ongeveer het publiek van deze avond. Lekker gummen met die karren en nergens aan denken. Ook een echte Men's Night, geen dame te bekennen ( nee, ook niet een "snoepje" op het eind). We begonnen met wat oponthoud maar dat lag zeker niet aan de baan die lag er geweldig bij, mooier en groter dan ooit. De NUON was daar niet op berekend met hun groene stroom, de windmolens hadden door de flinke storm blijkbaar tegenwind en dus bleven we enkele malen stroomloos. Gelukkig bracht een andere groep uitkomst en bleek de groep aan de bar van de nood een deugd te maken. Geen trappende Ajax fans of schoppende AZ keepers, het was een genoeglijk samenzijn.

Ook deze avond geven veel heren blijk van ruw talent en gaandeweg de avond wordt dat meer en meer gepolijst. Geen Maarten Bakker uit de Streek ditmaal om de Wognummers van katoen te geven, maar wel gewoon Raymond Veeken die Robin Stam en Peter Romein, samen met Tom Roozendaal in de finale versloeg. Ook al oefen je zo'n avond heel veel, die Super Ray en Robin, dat zijn rijders die zich ook in het verleden bewezen hebben. Zij wonnen allemaal meerdere malen de GP en dat verleer je niet. Als je van hen wilt winnen, moet je je eerst goed bezinnen! Een slot- race tussen Raymond, sponsor Joost en Nico/Piet ("Pietspeed"), voor spek en bonen gaf aan hoe klein de verschillen waren. Met het publiek op de banken en commentator Maurice luid en duidelijk aan het woord joegen R en P elkaar tot op de laatste seconde voort: Piet won met het minieme verschil van 10 centimeter deze titanenstrijd.

Deelnemers Agio Avond

Deelnemers Agio Avond

Uitslag Junioren

Finale

1 Jordy Benard
2 Tom Schneider
3 Job Zuiver
4 David Grimbergen

 

1e Halve Finale

1 Jordy Benard
2 Tom Schneider
3 Nick Bleeker
4 Jelle Stam

 

2e Halve Finale

1 David Grimbergen
2 Job Zuiver
3 Ian Oudeman
4 Sem Roozendaal

 

C-Finale

1 Tom Schneider
2 Job Zuiver
3 Quincy van Driel
4 Micha Bot

 

D-Finale

1 Tom Schneider
2 Wouter van Diepen
3 Noa Kuiper
4 Mike Schilder

 

E-Finale

1 Tom Schneider
2 Joris Smit
3 Frank Koenis
4 Rohit Mangal

 

F-Finale

1 Tom Schneider
2 Glenn Kuitert
3 Nick Beerepoot
4 Daniel Bot

 

G-Finale

1 Glenn Kuitert
2 Niels Dekker
3 Dave Romein
4 Wout Roozendaal

 

H-Finale

1 Glenn Kuitert
2 Chino Bijman
3 Stef Beerepoot
4 Lucien Demaret

Uitslag Senioren

Finale

1 "Terror" Jaap Overboom
2 Jordy Benard
3 Bas van Diepen
4 Tom Seinen

 

1e Halve Finale

1 Bas van Diepen
2 Tom Seinen
3 Nick Bleeker
4 Remco Komen

 

2e Halve Finale

1 Jordy Benard
2 "Terror" Jaap Overboom
3 Sjors Komen
4 Dave Romein

 

C-Finale

1 Tom Seinen
2 Dave Romein
3 Gijs Ooijevaar
4 Sander Karsten

 

D-Finale

1 Tom Seinen
2 Yannick Nijsingh
3 Sem Roozendaal
4 Wouter van Diepen

 

E-Finale

1 Wouter van Diepen
2 Luuk Houter
3 Jelle Stam
4 Joost Snijders

Uitslagen AGIO avond

A-Finale

1 Raymond Veeken
2 Robin Stam
3 Peter Romein
4 Tom Roozendaal

 

B-Finale

1 Tom Roozendaal
2 Rene Schoutsen
3 Ed van Diepen
4 Joost Ursem

 

C-Finale

1 Joost Ursem
2 Yannick Nijsingh
3 Cor Komen
4 Willem Overboom

 

D-Finale

1 Yannick Nijsingh
2 Gerard Rohof
3 Pieter Steltepool
4 Rob Roozendaal

 

E-Finale

1 Pieter Steltepool
2 Mark Mulder
3 Peter Snijders
4 Rob Beerepoot

 

F-Finale

1 Peter Snijders
2 Theo Bleeker
3 Rene Zeeman
4 Bert Dijkstra

 

G-Finale

1 Rene Zeeman
2 Marcel Benard
3 Ed Warmer
4 Gerard Bleeker