Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Contact

Grand Prix van Wognum 2016, aflevering 32 op de PietSpeedWay

Derk Boven (JC Everland) maakte het volgende sfeerverslag van de zaterdag.

Het Grand Prix weekend, samengevat in 69 seconden door Maurice Blaauw (PietSpeed)

"Een leven op de limiet", de titel van de documentaire over vervlogen formule 1 tijden die dit weekend veelvuldig werd getoond. Slotracen ìs ook leven op de limiet, op de grens van in, of uit de baan. En over die limiet is veel verdriet zoals we soms zagen. Maar juist daarin schuilt de passie voor het racen op de grote autoracebaan met schier onverwoestbare auto's. Er was dit jaar weer een duidelijk afwijkende baan uitgedacht door Nico, Sjors en Maurice. Een baanbrekend ontwerp. Ooit was er een stripalbum: "Sjors (en Sjimmie) bij de baanbrekers". En ja, dat was mijn eerste stripboek. De baan had een vreselijk mooi lang recht stuk, en de bocht daarna, daarvoor moest je lef hebben. Maar de baan zou hier en daar ook een beetje breken... Die limiet, hoe hoog was die? Met hoeveel ronden kom je in de finale? Dat was niet vooraf te zeggen. Op zaterdag moest je er minimaal 55 rijden om bij de (15) finalisten te horen, op zondag deed je niet eens mee met dat aantal. De baan, en ook de rijders, waren sneller geworden.

AGIO Avond

Wederom: Champions Forever?

Dat was de titel van vorig jaar, maar de Champions deden dit jaar een stapje terug en zo kon Nick Boots zegevieren vóór ex Champ Ramon Baart. De kampioenen van voorgaande jaren waren niet beschikbaar voor deze race en Peter Romein werd slachtoffer in de halve finale. Maar, deze mannen rijden vooral voor de lol en gedragen zich soms nog als echte nozems. De Zwarte Cross werd dan ook van harte aanbevolen, met alles wat daarbij hoort.

Prijs bij de Agio Avond: 1 liter Nozem Oil

Prijs bij de Agio Avond: een liter Nozem Oil

De oude nozems (mbt leeftijd) moesten helaas allemaal nog vroeg uit de veren en daarom stopten we al eerder dan de voorgaande jaren en daar willen we een gewoonte van maken. Pas daarna konden de jonkies het nog eens dunnetjes overdoen.

In ieder geval weer hartelijk dank aan de sponsors: JR Motorsport voor de toegangsbewijzen voor het zogenaamde "rennerskwartier" bij de Gamma Racing Days, Cartal voor de geweldige prijzen, Bleeker Bouw en Edwin van Diepen Snij- en Voegwerk. De laatste twee stelden rondjes Limo en chips ter beschikking. Een zegen voor de deelnemers, maar ook voor de wedstrijdleiding want alles werd keurig bij de bar genuttigd. Dank ook aan de de vrijwilligers van Everland en aan Transportbedrijf Simon Loos voor de pallets, en natuurlijk Leo de Nijs voor de gravering op de wisselbeker.

Junioren (t/m basisschool)

Tijn Bleeker wint de Béééker!

Training Junioren

Training voor de Grand Prix van Wognum

We verklappen het meteen maar: het was onze Wognumse Tijn die de beste was op deze dag. Maar hij haalde de limiet niet in één keer, daar waren knock-outs in de D- en C-finales voor nodig. In 2015 strandde Tijn in de halve finales, en bereikte op zondag de E-finale. Maar hij is sterk geworden en wist met een gedegen rijstijl een zogenaamde "combine" van de gebroeders De Buyzer af te slaan. Deze twee snelle jongens (de Tim en Tom Coronel van het autobaan racen!) streden samen met Jarno om de eerste plaats. Ook Boaz vocht zich via de D- en C-finales omhoog en eindigde in "zijn" halve finale zelfs voor broertje Kaya. Overigens wel handig dat zij trainingsjacks droegen met hun namen er op. Mits zijn niet wisselden van jack waren zij goed uit elkaar te houden. Maar vooral omdat zij beiden zo snel zijn. En zij konden elkaar in ieder geval helpen door 1) niet samen de baan uit vliegen en 2) een slipstream op het rechte stuk te doen. Maar helaas voor hen, het was toch Tijn die aan het langste eind trok. Door al zijn ervaring uit de finales te gebruiken kon hij als eerste over de streep gaan. En stak daarbij het, uit de formule 1 bekende, Vettel vingertje op! Maar, wie misten we hier nog bij? Winnaar 2015, Sem Romein zag de finale aan zijn neus voorbij gaan, juist door het sterke optreden van Kaya en Boaz. Hij ging er sportief mee om en beloofde beterschap voor de zondag. Natuurlijk gingen ook de verliezers niet met lege handen naar huis door de modelauto's van Cartal (en dat is géén speelgoedwinkel!)

Senioren

Job Done!

Die zondag is altijd weer een verrassing: hoe sterk komen de inmiddels ervaren junioren voor de dag en welke tegenstand van de "oudjes" kunnen zij verwachten. Al vroeg traden de rijders aan voor de training en zodoende konden de kwalificaties tijdig beginnen. Natuurlijk de winnaar van zaterdag, Tijn aan de start en ook de bekende "Tim en Tom" de Buyzer. Ook Sem die zijn revanche wilde, Wouter de junior kampioen van 2014 en natuurlijk Jordy Benard die zijn beker kwam verdedigen. Hij reed dan ook als een duivel naar 71 ronden in de kwalificatie, op de hielen gezeten door Dave Romein en Tom Schneider met 70. Sem en Job Zuiver volgde met 68. En Tijn? Die bleek net als zaterdag te kiezen voor een leerproces in de E finale met 65 ronden. Dat moest hem verder brengen. Lukte dat ook? De zes snelste mannen plaatsten zich rechtstreeks voor de Ene en de Andere halve finale. Deze zes werden aangevuld met de nummers één en twee van de C-finale. Bij die zes zaten dus Job, maar ook Jelle Stam die enorm goed reed. Een verrassing was de uitschakeling van Boaz, die samen met Wessel Snijders de C-finale niet overleefde. En wie is toch die Job? Job Zuiver komt uit Assendelft en vader Zuiver heeft (vroeger) samen met Team Pietspeed geracet. Met veel plezier en komt daarom al een aantal jaren naar Wognum. Na tweede en derde plaatsen bij de junioren volgde in 2014 de C-finale bij de senioren en brons in 2015. Hij groeit en de anderen moesten hierdoor gewaarschuwd zijn: hij komt er aan! En, dat gebeurde, maar niet zonder slag of stoot. Job rijdt heel professioneel, weinig uitvliegers maar constant snel en vooral: tactisch. Gaat problemen uit de weg. Bij de Grand Prix rijden we volgens het volgende systeem: van de zes banen gebruiken we er vier, en iedereen rijdt één keer op elke baan met de auto die daarbij hoort. Eén auto bleek iets langzamer (de blaauwe). Door die wissel heeft iedereen dezelfde kansen en je vervolgt na de wissel de race op de plek waar jouw auto de heat daarvoor, na drie minuten, is gestopt. Pas op het eind van de finale wordt ook naar de plek op de baan gekeken. En dat is maar goed ook. Want Job zat op de LIMIET. In de laatste heat van 3 minuten lag iedereen nog dicht bij elkaar, maar Tom Schneider leek veilig op kop te liggen. Maar, moest zich helaas verdedigen met de langzame auto tegen een ontketende Job met de snelste van de vier. Job kon daar goed mee om gaan, ondanks de spanning. En kroop dichterbij, en dichterbij… het aftellen vanaf 10 was al begonnen en hij vloog werkelijk naar Tom toe en er langs à la Max ... en won met 15 centimeter voorsprong. Job Done, of, zoals de Engelsen zeggen: a Hell of a Job!

Voorrondes bij de senioren

Voorrondes Senioren. Aan de knoppen van links naar rechts: Job Zuiver, Jordy Benard, Tom Schneider en Dave Romein

Finalisten bij de Senioren

Finalisten (vlnr Jordy Benard, Tom Schneider, Dave Romein en Job Zuiver). Sem Romein kijkt toe

Verschil tussen de winnaar en de nummer 2

Het verschil na 12 minuten racen in de Finale. Wit: Job Zuiver, Blaauw: Dave Romein

Uitslagen AGIO avond

Winnaars Agio Avond

Prijsuitreiking: vlnr Piet Blaauw, Ramon Baart, Nico Braas en Nick Boots

Finale

1 Nick Boots
2 Ramon Baart
3 Sander Karsten
4 Koos Hoogland

 

Ene Halve Finale

1 Nick Boots
2 Sander Karsten
3 Yannick Nijsingh
4 Mike Hoogland

 

Andere Halve Finale

1 Ramon Baart
2 Koos Hoogland
3 Gijs Ooievaar
4 Peter Romein

Deelnemers Agio Avond

De finalisten in actie: vlnr Sander Karsten, Koos Hoogland, Nick Boots en Ramon Baart

Uitslag Junioren

Finale

1 Tijn Bleeker
2 Kaya de Buyzer
3 Jarno Balk
4 Boaz de Buyzer

Winnaars Junioren

Prijsuitreiking bij de junioren: vlnr Boaz de Buyzer, Piet Blaauw, Jarno Balk, Kaya de Buyzer, Nico Braas en Tijn Bleeker

Ene Halve Finale

1 Boaz de Buyzer
2 Kaya de Buyzer
3 Sem Romein
4 Justin Commandeur

 

Andere Halve Finale

1 Jarno Balk
2 Tijn Bleeker
3 Joey vd Berg
4 Wessel Snijders

C-finale

1 Boaz de Buyzer
2 Tijn Bleeker
3 Lucas Bakker
4 Wout Hoogewerf

D-finale

1 Tijn Bleeker
2 Boaz de Buyzer
3 Ties Mol
4 Finn Rood

E-finale

1 Ties Mol
2 Rick Schirrmann
3 Wout Buis
4 Huub Vlaar

 

Uitslag Senioren

Finale

1 Job Zuiver
2 Tom Schneider
3 Jordy Benard
4 Dave Romein

 

Ene Halve Finale

1 Job Zuiver
2 Dave Romein
3 Kaya de Buizer
4 Jelle Stam

 

Andere Halve Finale

1 Jordy Benard
2 Tom Schneider
3 Sem Romein
4 Wouter van Diepen

C-finale

1 Jelle Stam
2 Wouter van Diepen
3 Boaz de Buizer
4 Wessel Snijders

D-finale

1 Wouter van Diepen
2 Jelle Stam
3 Joey vd Berg
4 Lucas Bakker

E-finale

1 Jelle Stam
2 Joey vd Berg
3 Finn Rood
4 Tijn Bleeker

F-finale

1 Jelle Stam
2 Ties Mol
3 Joeri Klein
4 Chino Bijman

G-finale

1 Joeri Klein
2 Wout Hoogewerf
3 Jelle Schirrmann
4 Rick Schirrmann

 

Hoofdsponsor is JR Motorsport

Hoofdsponsor van De Grand Prix van Wognum 2016 is voor de zesde keer JR Motorsport.
JR Motorsport is hèt domein van betrouwbare en duurzame techniek binnen de BMW autosport.

JR Motorsport richt zich op professionele coureurs uit heel Europa en heeft talrijke kampioenen voortgebracht zoals in 2015 de kampioenen in de Super Sport Divisie van de Super Car Challenge.

Vorig jaar, tijdens het weekend van de Grand Prix van Wognum, behaalde JR Motorsport. de tweede plaats in de klasse "A5 - Petrol Touring Cars 3000 up to 3500 cc" bij de 24 uurs race in Dubai.

Dit jaar staat JR Motorsport oa op het circuit van Zandvoort, Assen, Zolder, Mugello en Silverstone.

Cartal Rijsbergen Logo

Behalve de prijzen voor de finalisten zijn er diverse andere prijzen, beschikbaar gesteld door Cartal-Rijsbergen Automotive.

Logo van Bleeker Bouw

De limonade op zaterdag is geschonken door Bleeker Bouw.

Logo van Edwin van Diepen

De chips op zaterdag is gedoneerd door Edwin van Diepen.

De prachtige nieuwe shirts van de wedstrijdleiding zijn gemaakt door borduurstudio eSBee