Knop Home
Knop Video
Knop GP Wognum
Knop Uit de krant

35e PietSpeed E-Grand Prix van Wognum

Wognum-Zandvoort : 35-34

Rijders en publiek bij de wedstrijden op zaterdag

De 35e Grand Prix van Wognum en daarmee blijven we de Grand Prix op Zandvoort minimaal een editie vóór: in 1985 werd op Zandvoort de laatste Grand Prix verreden en dat was nummer 34. Wognum dus op voorsprong en dat willen we zo houden.

In 1948 won Prins Bira voor de eerste maal en Niki Lauda besloot na de winst in 1985 te stoppen. In 1948 telde de Grand Prix nog niet mee voor het Wereldkampioenschap, dat bestaat pas vanaf 1950. Ook is de Grand Prix daar een aantal keren niet gehouden, veroorzaakt door geldgebrek maar ook door gebrek aan veiligheid. Want: in 1967, 1968, 1970 en 1973 verongelukten er telkens (engelse) coureurs bij Formule-1 en Formule-2 races. In 1980 was het weer - letterlijk - raak toen bij de Formule-2 race Hans Georg Bürger (dit keer een duitser) bij een crash door een houten paal dodelijk op zijn hoofd werd getikt. De verwondingen bij de Grand Prix van Wognum blijven gelukkig beperkt tot de pijn van verloren wedstrijden.

Onze oude burgemeester Niek Meijer is een aantal jaren geleden naar Zandvoort gegaan en heeft daarbij afstand moeten doen van de Grand Prix. Nu wil hij zijn weer een Grand Prix. En Prins Bernard jr. mag het betalen. Wognum heeft oud Prins PietSpeed 1.

Foto collage van de Grand Prix van Wognum, gemaakt door JC Everland

Het tweede weekend in januari is de laatste jaren traditioneel het strijdtoneel van jonge en oude(re) rijders met raceauto's op een Heel Grote Autoracebaan, in dit geval de PietSpeedway in JC Everland. Flyers, posters en krantenberichten, de spanning werd al geruime tijd opgebouwd. Spanning, dat is ook de stroom die op de baan staat en daarom een E- GP. Er wordt ook met grote elektrische raceauto's (32 op 1) een E- Wereldkampioenschap gehouden.

De baan wordt op een podium van o.a. pallets opgebouwd, en nee ze kwamen niet van een brandstapel in Scheveningen. Bijna 22 meter lang, en met hoogteverschillen. Circuit van Zandvoort in het klein.

Onze GP werd weer een spektakel met als winnaars de Wognummers Nick, Kane en Rick bij de AGIO avond, de junioren en de senioren. Onze helden. Maar ook een heldin, want Zoë Kaldenbach vocht zich naar de tweede plek op zaterdag en werd zondag pas in de halve finale nipt uitgeschakeld.

De uitslagen vindt u onderaan dit stuk (maar dat duurt nog even) en natuurlijk: de namen staan vanaf nu voor eeuwig op Google...

Agio avond

Deelnemers Agio Avond

De AGIO vrijdagavond was weer oorverdovend gezellig en de races zijn dan het middelpunt maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste. Veel rijders blijken dan over onvermoede talenten te beschikking en dat komt dan tot uiting in met name de halve en hele finales. Geweldig spannende races en Nick Boots wist die slag te winnen. Op naar de zaterdag.

Piet Blaauw met op de achtergrond de Agio Avond

Junioren

De rijders komen allen van de basisschool, na het verlaten daarvan rest nog de zondag en véél later de AGIO avond. Daar willen deze rijders niet op wachten en al vroeg stonden zij klaar, pakje brood mee voor de hele dag en "gaan met die banaan". Ook hier weer enkele teleurstellingen van rijders die toch wat vaker de baan verlieten dan gewenst maar de snelle jongens drukten hun stempel.

Deelnemers bij de Junioren

Daaronder ook een flink aantal van'n grote racefamilie: de familie Rood. Kane zagen we in de finale en na een spannende strijd kwam hij daar ook Kelvin Ursem tegen die met een halve meter voorsprong zijn plek had veroverd. Wout én Zoë maakten het kwartet vol en Zoë maakte het als meisje helemaal waar. In een geweldige stijl legde zij de mannen het vuur aan de schenen maar uiteindelijk bleek Kane net iets verder te komen. Het was nipt maar Zoë is samen met Liza Dekker en Celine Karsten de beste dame uit onze geschiedenis tot nu toe. Zij was blij, heel blij. Kane ook. Wij ook.

Alle leeftijden

Hier ging het natuurlijk om de wisselbeker, en de coureurs konden opgelucht ademhalen toen zij merkten dat de favorieten voor de beker ontbraken. Job en Jordy, beiden verhinderd. De strijd was helemaal open en velen waagden het erop. Het moest nu lukken. Oud junior winnaars Sem en Ties (2018) waren uiteraard aanwezig maar helaas: de finale ging van start zonder hen. Ook uitgeschakeld: Zoë, de snelste dame van dit moment en met 'n beetje geluk had zij bij de beste 4 kunnen strijden. Uiteindelijk ging precies op het geplande tijdstip de finale van start en de fans - waaronder enkele zeer enthousiaste opa's - kregen waar voor hun geld. Kane kon zijn titel van zaterdag geen vervolg geven maar werd vice-winnaar achter de nieuw held Rick Schirrmann. Hij reed zeer snel en gedegen en bleef daar ook heel rustig onder.

2019, het jaar van Rick, hij kreeg naast de bekers ook toegangskaarten tot de pits van JR Motorsport bij de Gamma Racing Days, en een poster van onze held uit de vorige eeuw. Ayrton Senna, die vanuit de coureurshemel een auto op de racebaan bestuurde. Mooie plaat maar Rick wist echt niet wie die man was...

Uit de tijd dat coureurs nog stierven voor hun sport en ja, dat gebeurde ook op Zandvoort.

Ayrton Senna

Bekers voor de winnaars van de Grand Prix van Wognum

Uitslag AGIO avond

Agio avond

A-Finale

1 Nick Boots
2 Sven Blaauw
3 Gijs Ooyevaar
4 Andre Dekker

 

B-Finale

1 Sven Blaauw
2 Sander Karsten
3 Yannick Nijsingh
4 Bas Ooyevaar

 

Agio avond

Uitslag Junioren

Finale

1 Kane Rood
2 Zoë Kaldenbach
3 Wout Hoogewerf
4 Kelvin Ursem

Finalisten bij de Junioren

 

Ene Halve Finale

1 Zoë Kaldenbach
2 Rick Schirrmann
3 Melle Koeleman
4 Levi Rood

 

Andere Halve Finale

1 Kelvin Ursem
2 Wout Buis
3 Steven Dekker
4 Huub Vlaar

C-finale

1 Steven Dekker
2 Zoë Kaldenbach
3 Thijs Vergers
4 Nout Rood

D-finale

1 Zoë Kaldenbach
2 Thijs Vergers
3 Levi de Heer
4 Sep Kamp

 

Uitslag alle leeftijden

Finale

1 Rick Schirrmann
2 Kane Rood
3 Ties Mol
4 Wout Hoogewerf

 

Ene Halve Finale

1 Wout Hoogewerf
2 Rick Schirrmann
3 Sem Romein
4 Zoë Kaldenbach

 

Andere Halve Finale

1 Ties Mol
2 Kane Rood
3 Thijmen Kuyp
4 Finn Rood

 

C-finale

1 Thijmen Kuyp
2 Zoë Kaldenbach
3 Melle Koeleman
4 Thijs Vergers

 

D-finale

1 Thijmen Kuyp
2 Melle Koeleman
3 Levi Rood
4 Wout Buis

 

E-finale

1 Thijmen Kuyp
2 Wessel Snijders
3 Nout Rood
4 Levi de Heer

Hoofdsponsor is JR Motorsport

Hoofdsponsor van De Grand Prix van Wognum 2014 is voor de achtste keer JR Motorsport.
JR Motorsport is hèt domein van betrouwbare en duurzame techniek binnen de BMW autosport.

JR Motorsport richt zich op professionele coureurs uit heel Europa en heeft talrijke kampioenen voortgebracht zoals in 2017 de kampioenen in de Super Car Challenge, Ward Sluys and Bas Schouten.

Dit jaar staat JR Motorsport oa op het circuit van Zandvoort, Assen, Zolder, Spa-Francorchamps, Imola en Silverstone.

Autobedrijf Peter Ursem

Behalve de prijzen voor de finalisten zijn er diverse andere prijzen, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Peter Ursem.

Logo van Bleeker Bouw

De limonade op zaterdag is geschonken door Bleeker Bouw.

Logo van Edwin van Diepen

De chips op zaterdag is gedoneerd door Edwin van Diepen.

De prachtige nieuwe shirts van de wedstrijdleiding zijn gemaakt door borduurstudio eSBee